
Vegetarische Griekse moussaka
Eenvoudig
ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook en kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Giet de aardappels af, laat iets afkoelen en snijd in plakken.
2. Doe de aubergine in een grote kom en besprenkel met 4 el olijfolie, zout en peper. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel de aubergines er in een enkele laag overheen. Bak de aubergine ca. 30 minuten in de oven tot hij zacht is. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
3. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit er de ui in ca. 5 minuten glazig in. Voeg de knoflook toe en bak ca. 1 minuut verder. Voeg de sojasaus, het kaneelpoeder, de oregano en de gedroogde munt toe en bak ca. 1 minuut mee. Blus af met de wijn en giet de passata erbij. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 15 minuten koken op laag vuur. Voeg als laatste de peterselie en het vegetarische gehakt toe en verwarm nog ca. 10 minuten mee.
4. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en giet de melk er beetje bij beetje bij terwijl je blijft roeren tot je een dikke saus hebt. Roer de feta en de eieren erdoorheen.
5. Verdeel ⅓ van de tomatensaus over een ovenschaal (30x20cm). Verdeel de helft van de aubergines eroverheen. Herhaal met nog ⅓ van de tomatensaus en de overige aubergines. Verdeel de overige tomatensaus eroverheen en bedek met een laag aardappels. Verdeel als laatste de bechamelsaus eroverheen. Bak de moussaka 30- 40 minuten in de oven of tot de bovenkant bruin begint te kleuren. Laat ca. 15 minuten afkoelen voor het serveren.