Bereiding

1. Verhit een paar el olie in een koekenpan en bak er de shiitake in tot ze echt mooi bruin zijn gekleurd, dat duurt 7-10 minuten. Dit geeft het gerecht een hartige en vlezige smaak dus wees echt geduldig.

2. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet apart. Doe eventueel nog wat extra olie in de pan (er moet in totaal ca. 2 el in de pan zitten) en bak de sichuanese chilipasta ca. 1 minuut. Voeg de gember, knoflook, de zwarte boontjes en het wit van de bosui toe en bak ca. 1 minuut tot het heel geurig ruikt.

3. Voeg de tofu en 300 ml water aan de pan toe. Meng de maïzena met een paar el water tot een papje en voeg toe. Roer nog even tot de saus dikker wordt, ca. 30 seconden, en draai het vuur uit.

4. Maal de sichuanpeper fijn in een vijzel of kruidenmolentje. Strooi over de mapo tofu samen met het groen van de bosui.

*Sichuanese chilipasta wordt gemaakt door chilipepers, zout en tuinbonen maanden in aardenwerken potten te fermenteren. Je koopt de pasta in de toko.
**Zwarte sojaboontjes worden gezouten om daarna te fermenteren. Hierdoor worden ze zacht en drogen ze in. De smaak is sterk, kruidig en zout. Je vindt het in de toko.
***In silken tofu zit meer water dan in gewone tofu en heeft niet die typische sojabonensmaak. De textuur is veel zachter en lijkt wel wat op die van pannacotta. Je vindt silken tofu in de toko.
****Sichuanpeper is niet pittig, hij heeft een heel specifieke, bijna citrusachtige smaak. Je vindt hem in de toko.

Receptuur en foodstyling: Emma de Thouars, Fotografie en styling: Duncan de Fey