Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
paaseieren zoeken

Vlechtbrood 'Challah' van Lucienne

  • Gemiddeld

  • ca. 3 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 20 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Bereiding

  1. Wel de abrikozen de avond voor je gaat bakken in het sap van een uitgeperste sinaasappel en laat dit minstens 8 uur staan.Wel de rozijnen 15 minuten in water, giet af in een zeef en laat ze 8 uur aan de lucht drogen.

  2. Maak eerst de vulling. Maak de amandelspijs aan met een klein beetje van het ei en het citroenrasp, rol er een rol van 30 cm lang van op een met bloem bestoven werkblad. Meng de rozijnen met de kaneel. Giet de abrikozen af en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze in stukjes ter grootte van de rozijnen.

  3. Weeg alle ingrediënten voor het brooddeeg af en kneed er een soepel deeg van, dit kan met de hand of met een mixer. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken tussen je vingers. Vet een kom licht in met olie, leg het deeg erin en dek licht af. Laat het deeg 2 uur rijzen.

  4. Verdeel het deeg na de eerste rijs in drie gelijke stukken. Maak drie bolletjes van de deegstukken, dek af en laat twintig minuten staan. Verwarm de oven voor op 200°C graden.

  5. Bestuif het werkblad licht met bloem, rol met de deegroller elk bolletje uit tot een deegplak van ongeveer 12 x 30 cm. Als het deeg tegenstribbelt, leg het dan nog even weg en ga verder met één van de andere bolletjes.

  6. Leg de rol van amandelspijs over de lengte op een van de deeglappen. Klap de lap eroverheen en druk de uiteinden goed dicht. Herhaal dit voor de andere twee deeglappen met de rozijnen en de abrikozen. Zorg er bij het sluiten van de rollen voor dat er geen grote luchtbellen tussen de vulling en het deeg zitten.

  7. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg hier de drie gevulde strengen deeg met de naad naar beneden op en maak er een vlecht van. Sluit de uiteinden goed op elkaar aan door de deegstrengen op elkaar te duwen. Laat de vlecht 45 minuten afgedekt rijzen (noppenfolie met de noppen naar het deeg toe werkt het beste).

  8. Breng met een kwastje het losgeklopte ei aan op de vlecht. Plaats de bakplaat iets onder het midden in de voorverwarmde oven. Kijk na 20 minuten of het brood niet te donker wordt en dek het eventueel af met een stuk aluminiumfolie. Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur naar 185° C en bak nog 10 minuten.

Pasen begint voor mij met een lekker ontbijt met croissants, eitjes en elk jaar weer een gevuld vlechtbrood. De strengen van de vlecht zijn gevuld met abrikozen, amandelspijs en kaneelrozijnen. Inmiddels kan ik het recept wel dromen. In het begin bakte ik het onwetend met een pak kant-en-klare broodmix. Maar veel lekkerder én leuker is dit recept voor een Challah.

  1. Wel de abrikozen de avond voor je gaat bakken in het sap van een uitgeperste sinaasappel en laat dit minstens 8 uur staan.Wel de rozijnen 15 minuten in water, giet af in een zeef en laat ze 8 uur aan de lucht drogen.
  2. Maak eerst de vulling. Maak de amandelspijs aan met een klein beetje van het ei en het citroenrasp, rol er een rol van 30 cm lang van op een met bloem bestoven werkblad. Meng de rozijnen met de kaneel. Giet de abrikozen af en dep ze droog met keukenpapier. Snijd ze in stukjes ter grootte van de rozijnen.
  3. Weeg alle ingrediënten voor het brooddeeg af en kneed er een soepel deeg van, dit kan met de hand of met een mixer. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken tussen je vingers. Vet een kom licht in met olie, leg het deeg erin en dek licht af. Laat het deeg 2 uur rijzen.
  4. Verdeel het deeg na de eerste rijs in drie gelijke stukken. Maak drie bolletjes van de deegstukken, dek af en laat twintig minuten staan. Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  5. Bestuif het werkblad licht met bloem, rol met de deegroller elk bolletje uit tot een deegplak van ongeveer 12 x 30 cm. Als het deeg tegenstribbelt, leg het dan nog even weg en ga verder met één van de andere bolletjes.
  6. Leg de rol van amandelspijs over de lengte op een van de deeglappen. Klap de lap eroverheen en druk de uiteinden goed dicht. Herhaal dit voor de andere twee deeglappen met de rozijnen en de abrikozen. Zorg er bij het sluiten van de rollen voor dat er geen grote luchtbellen tussen de vulling en het deeg zitten.
  7. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg hier de drie gevulde strengen deeg met de naad naar beneden op en maak er een vlecht van. Sluit de uiteinden goed op elkaar aan door de deegstrengen op elkaar te duwen. Laat de vlecht 45 minuten afgedekt rijzen (noppenfolie met de noppen naar het deeg toe werkt het beste).
  8. Breng met een kwastje het losgeklopte ei aan op de vlecht. Plaats de bakplaat iets onder het midden in de voorverwarmde oven. Kijk na 20 minuten of het brood niet te donker wordt en dek het eventueel af met een stuk aluminiumfolie. Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur naar 185° C en bak nog 10 minuten.

Laat het brood afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker. Je kunt dit brood ook ruim van tevoren maken!
Receptuur: Lucienne Veldhuijzen

.

Receptuur: Lucienne Veldhuijzen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)