Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Walnoten-bierbrood

Walnoten-bierbrood

In samenwerking met Big Green Egg
  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 20 min. bereidingstijd

Advertentie

Voor het voordeeg

Voor het deeg

Voor de vulling

Overige benodigdheden

Dit stoere brood bak je in de Dutch Oven in je Big Green Egg. Je laat het voordeeg voor dit heerlijke brood eerst 12 uur in de koelkast rusten. De kou vertraagt het rijsproces, wat goed is voor de smaakontwikkeling van het brood. Na het rijzen en opbollen bak je het brood in je kamado eerst even met het deksel op de Dutch Oven. Hiermee voorkom je dat de korst zich te snel vormt. Na 25 minuten haal je het deksel van de pan en kun je alvast even spieken hoe het brood eruit gaat zien.

Bereiding

  1. Schenk voor het voordeeg het honingbier in een kunststof mengkom. Verkruimel de gist erboven en los de gist op door te roeren in het bier. Meng het volkorenmeel erdoor, dek de kom af met folie en zet het voordeeg 12 uur in de koelkast.

  2. Haal de kom met het voordeeg uit de koelkast. Stort het samen met alle ingrediënten voor het deeg, behalve de bloem, in de kom van een staande mixer met deeghaak. Kneed in 6-7 minuten tot een soepel en elastisch deeg; je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden. Het deeg is goed als je het uittrekt en je er een dun vliesje van kunt trekken. Kneed tenslotte voor de vulling de walnoten door het deeg. Leg het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat ca. 30 minuten rijzen.

  3. Druk na ca. 30 minuten de lucht uit het deeg, bol het deeg op een met bloem bestoven werkblad op en dek af met folie. Laat opnieuw 30 minuten rijzen.

  4. Druk de lucht weer uit het deeg, bol opnieuw op en leg het deeg in de Cast Iron Dutch Oven. Dek af met folie en laat het deeg ca. 60 minuten narijzen.

  5. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm. Plaats de convEGGtor en de Stainless Steel Grid en verwarm tot een temperatuur van 210°C.

  6. Haal de folie van het deeg. Bestuif de bovenkant van het deeg met behulp van een zeefje licht met bloem. Snijd het deeg met een scherp mesje kruislings in aan de bovenkant. Plaats het brood in de Dutch Oven en zet hem op het rooster. Sluit het deksel van de Big Green Egg en bak het brood ca. 25 minuten.

  7. Haal de Dutch Oven uit de Big Green Egg. Haal het brood uit de Dutch Oven en laat het afkoelen op een rooster. Lekker met een lik roomboter!

Per portie: 119 kcal | 4 g koolhydraten | 2 g eiwit | 10 g vet

Fotografie: Sven ter Heide

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)