Bereiding
*Met roux wordt een mengsel van boter en bloem bedoeld. Dit mengsel wordt gebruikt als basis voor sauzen of ragout.
- Maak de witlof schoon en snijd de gele puntjes van de blaadjes. Kook de stronkjes witlof ca. 9 minuten in water met wat zout. Smelt 1 el boter in een pannetje en roer er de bloem doorheen. Verwarm de roux* op laag vuur tot hij loslaat van de pan. Neem de roux van het vuur en voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe. Breng de saus al roerend aan de kook. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Giet de witlof af en laat hem goed uitlekken. Wikkel iedere stronk witlof in een plak ardennerham. Leg de witlof in een ingevette ovenschaal en schep er de bechamelsaus overheen. Rasp de kaas en strooi hem over de ovenschaal. Bak het geheel ca. 20 minuten in de oven.
Foto’s: foodies