Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Zalm met kruidige crème fraîche (beeld uitgeverij)

Zalm met kruidige crème fraîche & gezouten komkommer

  • Eenvoudig

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

Aantal personen
4

Ingrediënten

Een perfect gebakken stuk zalm is aan de buitenkant geschroeid maar nog steeds een beetje roze aan de binnenkant. Houd je van een krokant gebakken huid? Dep de huid dan droog en bak de zalm  in een hete pan met antiaanbaklaag en een flinke scheut olie.
Van tevoren bereiden
Je kunt bijna alles van tevoren bereiden, maar bewaar het bakken van de zalm tot het laatste moment voor het beste resultaat.

Bereiding

  1. Meng de komkommer met wat zout in een vergiet boven de gootsteen en laat 15 minuten uitlekken terwijl je de rest maakt.

  2. Leg de krieltjes in een grote pan met koud gezouten water en breng aan de kook. Kook 10 minuten, of totdat de punt van een mes er gemakkelijk ingeprikt kan worden. Giet af. Schud de komkommer met de helft van de dille en de aardappels om. Meng de crème fraîche, kappertjes, geraspte schil van 1 onbespoten citroen en de overige dille in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper

  3. Bestrooi de stukjes zalm rondom goed met zout. Verhit een flinke scheut koolzaadolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en leg de zalm met de huid naar beneden erin. Bak 5 minuten, of tot de huid lekker krokant is (ik druk de zalm vaak met een spatel plat, zodat de huid overal in contact komt met de hete pan). Draai de zalm om en bak nog 2 tot 3 minuten.

  4. Verdeel de zalm (met de huid naar boven) over 4 borden en serveer met de krieltjes, komkommer, kruidige crème fraîche en een partje citroen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Last Minute Dinners

€ 27,50
Last Minute Dinners (beeld uitgeverij)