Bereiding

Zelf oliebollen maken

Stiekem eet je ze misschien al weken, maar deze week mogen er iedere dag naar hartelust oliebollen en appelbeignets gegeten worden. En wat is er dan lekkerder om ze zelf te maken? Sla een flinke hoeveelheid ingrediënten in en bak lekkere oliebollen in je eigen keuken. Een goede gelegenheid om je vrienden en familie te bellen en wat van de versgebakken bollen uit te delen. Een fijne jaarwisseling toegewenst!

1. We gaan zelf oliebollen maken! Wel de krenten ca. 1 uur in lauw water. Verwarm de melk tot lauwwarm in een pan op laag vuur. Los de gist op in de melk. Meng in een ruime kom de bloem met de basterdsuiker en een flinke snuf zout (niet al te zuinig). Voeg de eieren en de boter toe en meng met de deeghaken van een handmixer goed door.

zelf oliebollen maken

2. Voeg geleidelijk en al roerend de melk toe aan het deeg. Roer goed tot een glad beslag. Laat de krenten uitlekken en roer ze door het beslag. Roer het citroensap door het beslag. Leg een vochtige, schone doek over de kom en laat het beslag op een warme plek ca. 45 minuten rijzen.

zelf oliebollen maken

3. Verhit de olie in de frituurpan of een ruime zware pan tot ca. 160°C. Schep met een ijslepel telkens 4-5 oliebollen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur de oliebollen in ca. 7 minuten goudbruin en draai ze halverwege om met een vork.

zelf oliebollen maken

4. Schep de oliebollen uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Herhaal tot het beslag op is. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker en dien ze direct op.

zelf oliebollen maken