Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
zelf oliebollen maken

Zelf oliebollen maken: stap-voor-stap uitleg

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Ingrediënten

Benodigdheden

  • frituurpan of kookthermometer
Maak jij altijd de oliebollen met oud en nieuw? Dan is dit jouw nieuwe favoriete recept. Willem legt je stap-voor-stap uit hoe je zelf oliebollen kunt maken. Doe je keukenschort maar vast om, we gaan gelijk aan de slag!

Bereiding

  1. We gaan zelf oliebollen maken! Wel de krenten ca. 1 uur in lauw water. Verwarm de melk tot lauwwarm in een pan op laag vuur. Los de gist op in de melk. Meng in een ruime kom de bloem met de basterdsuiker en een flinke snuf zout (niet al te zuinig). Voeg de eieren en de boter toe en meng met de deeghaken van een handmixer goed door.

    zelf oliebollen maken
  2. Voeg geleidelijk en al roerend de melk toe aan het deeg. Roer goed tot een glad beslag. Laat de krenten uitlekken en roer ze door het beslag. Roer het citroensap door het beslag. Leg een vochtige, schone doek over de kom en laat het beslag op een warme plek ca. 45 minuten rijzen.

    zelf oliebollen maken
  3. Verhit de olie in de frituurpan of een ruime zware pan tot ca. 160°C. Schep met een ijslepel telkens 4-5 oliebollen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur de oliebollen in ca. 7 minuten goudbruin en draai ze halverwege om met een vork.

    zelf oliebollen maken
  4. Schep de oliebollen uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Herhaal tot het beslag op is. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker en dien ze direct op.

    zelf oliebollen maken

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (8 stemmen)

Waar komt een oliebol vandaan?

De geschiedenis van de oliebol gaat heel ver terug. Zo staat het eerste recept in het kookboek De Verstandige Kok uit 1667, en is dit geen bol maar een oliekoek. Men frituurde hier een stuk deeg gevuld met rozijnen en krenten in een klein laagje olie, totdat er een krokante koek ontstond. Naarmate er meer olie ter beschikking kwam, konden ze meer deeg frituren en ontstond zo de oliebol. Hiervan verscheen het originele recept in het achttiende-eeuwse kookboek De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid en werden er massaal zelf oliebollen gemaakt.

Waarom eten we oliebollen tijdens oud en nieuw?

Vroeger aten ze vooral in de winter oliebollen, omdat de ingrediënten makkelijk te bewaren waren en er veel calorieën in een oliebol zitten. Zo kreeg iedereen genoeg energie om de koude dagen door te komen. In de Middeleeuwen gingen de armen langs huizen om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil hiervoor kregen ze een oliekoek. Pas in de negentiende eeuw is deze traditie omgetoverd tot het eten van oliebollen als lekkernij tijdens de jaarwisseling. En nog!

Zelf oliebollen maken

Stiekem eet je ze misschien al weken, maar met oud en nieuw mogen er iedere dag zoveel oliebollen en appelbeignets gegeten worden als je op kunt. En wat is er dan lekkerder om deze typische oud en nieuw hapjes zelf te maken? Sla een flinke hoeveelheid ingrediënten in en bak deze lekkere oliebollen in je eigen keuken (of misschien liever buiten). Een goede gelegenheid om je vrienden en familie te bellen om wat van je eigen versgebakken bollen uit te delen. Een fijne jaarwisseling toegewenst!