
Zoete-aardappelcupcakes met vanillefrosting, karamel en pecan
Eenvoudig
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm voor de cupcakes de airfryer voor op 180°C (elektrische oven: 210°C / heteluchtoven: 190°C). Leg de zoete aardappels met schil en al in het mandje en bak ze in ca. 30 minuten gaar (oven: ca. 40 minuten).
Draai ze tussendoor enkele malen om, zodat ze rondom goed geblakerd zijn. Neem de zoete aardappels als ze gaar zijn uit de airfryer en laat ze afkoelen.
Karamelliseer voor de karamel de suiker tot een goudbruine karamel. Neem van het vuur en schenk voorzichtig de slagroom erbij (let op: het kan spetteren).
Voeg de boter en het zout toe en laat rustig koken tot de karamel is opgelost in de room en je een gladde karamelsaus hebt. Schenk eventueel door een zeefje en laat afkoelen.
Pel de schil van de zoete aardappels. Weeg 250 g van het vruchtvlees af en pureer het fijn.
Klop in een keukenmachine de eieren met de basterdsuiker en het zout in ca. 5 minuten op hoge snelheid luchtig.
Meng de specerijen, het bakpoeder en het zout door het bakmeel. Roer rustig de zoete-aardappelpuree en daarna de olie door het eimengsel.
Meng met een spatel of houten lepel het bakmeelmengsel door het beslag. Schep in een spuitzak.
Verwarm de airfryer op 160°C (elektrische oven: 180°C / heteluchtoven: 160°C). Plaats de cupcakevormpjes in de mand van de airfryer en vul ze met het beslag.
Bak de cupcakes in 15-20 minuten (oven: 18-25 minuten) gaar en goudbruin. Controleer of ze gaar zijn door er een houten prikker in te steken; deze moet er schoon weer uitkomen.
Splijt voor de frosting het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en het vanillemerg.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de pecannoten enkele minuten erin tot ze beginnen te geuren. Bestrooi met de suiker.
Laat de cupcakes helemaal afkoelen voor je de frosting erop smeert. Besprenkel met de karamelsaus en bestrooi met de pecannoten.