Bereiding

  1. Verwarm de melk tot hij handwarm is en los er de gist in op. Kluts 5 eieren en roer ze door de melk. Zeef 500 g bloem en het zout in de kom van de Chef Titanium. Voeg de geraspte sinaasappelschil en het melkmengsel toe en kneed met de deeghaak in ca. 15 minuten tot een soepel deeg. Laat afgedekt ca. 45 minuten rijzen op een warme plaats.
  2. Klop de boter met de suiker wit en romig. Kneed de boter geleidelijk door het deeg en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat op een warme plaats nog ca. 1 uur rijzen.
  3. Sla voorzichtig wat lucht uit het deeg en zet het deeg afgedekt ca. 45 minuten in de koelkast zodat de boter wat harder wordt en het deeg makkelijker te bewerken is. Verwarm intussen het sinaasappelsap in een pannetje en neem van het vuur. Wel de cranberry’s ca. 40 minuten in het sinaasappelsap. Hak de walnoten fijn.
  4. Druk het deeg op een met bloem bestoven werkblad rechthoekig uit. Meng de walnoten met de gewelde cranberry’s en verdeel over het deeg. Vouw het deeg enkele malen dubbel zodat de vulling goed verdeeld is. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en rol ieder stuk uit tot een rol van ca. 30 cm lang.
  5. Vlecht de 3 rollen op bakpapier tot een vlecht en vouw de einden onder het deeg. Leg de vlecht met het bakpapier op een bakplaat. Leg een schone theedoek losjes over het deeg en laat ca. 1 uur rijzen.
  6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Bestrijk het deeg met eidooier en strooi er wat maanzaad overheen. Bak de vlecht in ca. 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. Verlaag evt. na 25 minuten de oventemperatuur.

Voor dit recept gebruikten we de KENWOOD Chef Titanium type KVC7320. Je vindt deze keukenmachine in kookwinkels en warenhuizen. Kijk voor meer informatie bij KENWOOD