Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Zoete challah met pistache en sinaasappel

Zoete challah met pistache en sinaasappel

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Tip: Vers brood is natuurlijk het lekkerst. Maak je het toch een dag eerder? Doe het glazuur er dan pas voor het serveren op; dan is het mooi glanzend en lekker sticky.

Bereiding

  1. 1. Doe de gist met de suiker in een kommetje en giet er 3 el van het lauwwarme water bij. Roer goed door en laat ca. 15 minuten staan tot de gist gaat bruisen.

  2. 2. Doe de bloem en het zout in de mengkom van een keukenmachine met deeghaak. Zet de keukenmachine aan en voeg het gistmengsel al knedend toe aan de bloem. Voeg vervolgens ook de rest van het water en de olie toe. Kneed het geheel in minstens 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg.

  3. 3. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1,5 uur rijzen.

  4. 4. Haal het deeg uit de kom en kneed kort de helft van de pistachenootjes en de sinaasappelschil erdoorheen. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Laat het deeg weer ca. 10 minuten rusten. Rol de 6 stukken deeg tot lange ‘worsten’ van ca. 30 cm lang. Aan de uiteinden moet het deeg spits toelopen.

  5. 5. Maak een vlechtwerk van de 6 deegrollen*. Vouw de uiteinden onder het brood en leg de vlecht voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Kluts het ei met een scheutje melk of water. Bestrijk de vlecht zorgvuldig met het eimengsel. Volg daarbij de richting van het deeg en voorkom een te dikke laag van het ei. Leg wat folie losjes over het deeg en laat de vlecht op een warme plek ca. 40 minuten rijzen.

  6. 6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Zet een ovenbestendig bakje met warm water op de bodem van de oven. Bestrijk de vlecht nogmaals met het eimengsel.

  7. 7. Zet het brood in de oven en bak het ca. 10 minuten. Verlaag na ca. 10 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en bak het brood nog ca. 20 minuten verder tot het gaar en goudbruin is.

  8. 8. Neem het brood uit de oven en laat het helemaal afkoelen. Roer een dun glazuur van het poedersuiker en het citroensap. Bestrijk de bovenkant van het brood royaal met het glazuur maar zorg dat het brood nog wel zichtbaar is door het glazuur. Bestrooi direct met de overige pistachenootjes.

*Hulp nodig bij het vlechten? Foodieskok Willem doet het even voor!

Per portie: 612 kcal | 88 g koolhydraten | 16 g eiwit | 21 g vet

Receptuur & foto:

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)