Zoetzure radicchio met kruidige linzen
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
Bereiding
Verhit 1 el olie in een middelgrote steelpan op middelhoog vuur en bak de ui en een snuf zeezoutvlokken er 4-5 minuten in, tot de ui zachter wordt maar nog niet is verkleurd.
Voeg de peterseliesteeltjes en de helft van de knoflook toe. Roer de linzen en het kokende water erdoorheen. Laat ca. 5 minuten koken en schud af en toe voorzichtig met de pan. Voeg ⅔ van de peterselieblaadjes, ⅔ van de munt, 1 el olie en 2 tl azijn toe. Laat nog ca. 2 minuten zachtjes koken en houd warm op laag vuur.
Verhit intussen 2 el olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak na ca. 45 seconden al roerend het broodkruim 3-4 minuten erin. Zet het vuur laag, roer de rest van de knoflook en de peterselie erdoorheen, bak nog ca. 1 minuut en doe het mengsel in een kom. Veeg de pan schoon met keukenpapier.
Verhit nog 1 el olie in de pan op middelhoog vuur en bak de radicchiobladeren er ca. 1 minuut in, tot ze glanzen en een beetje zijn geslonken. Draai de bladeren regelmatig om. Maak met een lepel in het midden een gat en voeg de rest van de azijn en het water toe. Neem van het vuur en roer de bladeren snel door de pan, zodat ze verder slinken in de stoom. Breng op smaak met zeezoutvlokken en de rest van de munt.
Verdeel de linzen over twee ondiepe kommen of borden. Besprenkel met wat extra olie, verdeel de radicchio en het kookvocht uit de pan erover en bestrooi met het broodkruim.