Zuid-Afrikaanse malvacakerol
Gemiddeld
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Vet een bakvorm (30×20 cm) in met boter en bekleed met bakpapier.
Doe 25 g kristalsuiker en 50 ml water in een kleine pan en laat op laag vuur oplossen. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe de abrikozen, het vanillestokje en het vanillemerg bij de suiker in de pan en laat ca. 10 minuten zachtjes koken, tot de abrikozen zacht zijn. Schenk het mengsel in een zeef en vang de siroop op. Laat de abrikozen afkoelen. Gooi het vanillestokje weg.
Klop in een grote kom met een handmixer de eieren, 115 g muscovadosuiker en het vanille-extract in ca. 5 minuten licht en romig. Spatel het bakmeel erdoorheen. Spatel beetje bij beetje de gesmolten boter erdoorheen. Schenk het beslag in de bakvorm en wentel de bakvorm rond, zodat het mengsel gelijkmatig is verdeeld. Tik een paar keer met de bakvorm op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen. Bak in 10-12 minuten gaar in de oven, tot het midden van de cake terugveert als je erop duwt.
Leg een stuk bakpapier dat iets groter is dan de bakvorm op je aanrecht en bestrooi met de rest van de kristalsuiker. Stort de cake er voorzichtig op uit en snijd ½ cm van de randen van de lange zijden om ze recht te maken. Rol de cake samen met het bakpapier zo strak mogelijk op – het is niet erg als er een paar kleine scheurtjes ontstaan. Laat opgerold helemaal afkoelen.
Klop met een handmixer de slagroom, de rest van de muscovadosuiker en een snufje zout tot zachte pieken. Spatel de helft van de abrikozen erdoorheen. Roer de apart gehouden siroop en de brandy door elkaar. Rol de cake voorzichtig uit en bestrijk de hele binnenkant met de siroop. Bestrijk met de room en laat daarbij een randje van 1 cm vrij. Bestrooi met de rest van de abrikozen en rol de cake voorzichtig zonder het bakpapier op. Leg op een serveerplank, snijd in stukken en serveer.