Zwarte-bonenballetjes met groentenoedels en kruidige tomatensaus
Eenvoudig4 personen30 minuten bereiden
Een simpel gerecht met vullende bonenballetjes in tomatensaus met heel veel kruiden. Van het bonenmengsel kun je ook lekkere burgers maken!
Ingrediënten
- 2 blikken gekookte zwarte bonen à 230 g (uitlekgewicht)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 el gedroogde oregano
- 2 el koudgeperste olijfolie
- 1 ei
- 90 g quinoavlokken of havermout (fijngemixt)
- ½ tl ongeraffineerd zeezout of steenzout
- 1 snufje versgemalen zwarte peper
- koudgeperste olijfolie (om in te bakken)
- VOOR DE GROENTENOEDELS
- 1 grote courgette
- 4 wortels (geschrobd)
- VOOR DE KRUIDIGE TOMATENSAUS
- 1 pot gezeefde tomaten à 500 g
- 2 sjalotjes (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 bosje vers basilicum (grof gehakt)
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl ongeraffineerde appelazijn
- ongeraffineerd zeezout of steenzout
- versgemalen zwarte peper
- VOOR DE TOPPING
- vers basilicum en oregano
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Giet de bonen af en spoel ze na. Mix twee derde van de bonen en de knoflook, oregano en olijfolie tot een grof geheel. Voeg het chia-ei, de quinoavlokken, zout, peper en de rest van de zwarte bonen toe. Roer door en laat 20 minuten staan.
- Maak noedels van de wortel en courgette met een spiraal- of juliennesnijder. Doe ze in ijskoud water.
- Breng de gezeefde tomaten, ui en knoflook aan de kook tot de ui zacht is. Voeg het basilicum, de oregano en azijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak balletjes van het bonenmengsel en bak ze op laag vuur in een beetje olie.
- Giet de groentenoedels af. Serveer de balletjes in de tomatensaus met de noedels ernaast.

Recept uit het boek:
Groene proteine