Bereiding

  1. Verhit een steelpan op middelhoge temperatuur en voeg alle ingrediënten voor de cranberrysaus hieraan toe. Breng aan de kook, verlaag de temperatuur en laat het geheel 20 minuten sudderen. Proef en breng met een klein snufje zout op smaak. Haal van de warmtebron en verwijder het kaneelstokje, de kruidnagel en de sinaasappelschil. Gebruik eventueel een stamper of een staafmixer om de cranberrysaus te mixen tot de gewenste dikte. Zet opzij en laat afkoelen.
  2. Bereid de aardappelfriet voor volgens de instructies op de verpakking.
  3. Maak nu de Zweedse balletjes. Doe de tempé in een keukenmachine en mix tot die fijn is. Verplaats de tempé naar een ruime kom en voeg hier het ei, broodkruim, de ui, knoflook en de melk aan toe en kneed tot een gladde massa. Voeg ⅔ van de krulpeterselie, piment en de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Meng het geheel door elkaar.
  4. Vorm balletjes met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de balletjes 6-8 minuten per kant totdat deze goudbruin kleuren. Zet opzij op het bord of in de schaal.
  5. Verhit boter in een steelpan op middelhoge temperatuur en voeg wanneer de boter gesmolten is de bloem toe. Roer goed door elkaar en blijf roeren totdat de bloem bruin begint te kleuren. Voeg al roerend de bouillon toe tot een glad geheel ontstaat.
  6. Voeg de kookroom en de mosterd toe en roer nog eens goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg de balletjes toe en laat deze op lage temperatuur warm worden. Haal van de warmtebron.
  7. Verdeel de friet en de tempéballetjes in roomsaus over de borden en garneer met de overgebleven krulpeterselie. Serveer met de cranberrysaus.
De vega atlas

Uit het boek:

De vega atlas
€35,00