
Alaska op z’n mooist: een droomreis met Holland America Line
Bevroren gletsjers, fjorden met bergachtige kustlijnen en immense naaldbossen waar beren en adelaars zich thuis voelen – Alaska is ruig, ongerept en adembenemend mooi. Tijdens een cruise van zeven dagen met Holland America Line ontdekte ik deze wildernis, comfortabel vanaf het water. Benieuwd hoe dat was? Lees snel verder!
Lees verder na de advertentie
Cruise door Alaska
In de zomer kun je vanuit de Canadese stad Vancouver met de Koningsdam - het grootste schip van Holland America Line - een cruise van zeven dagen maken, via de Inside Passage naar Alaska.
Vanuit Canada vaar je richting de Verenigde Staten, waar je als eerste aanlegt in Juneau, de hoofdstad van Alaska. Vervolgens stop je nog in Skagway en vaar je door het magische Glacier Bay National Park. Om nog een laatste stop in Ketichkan te maken, voor je weer terugvaart naar Vancouver.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Inside Passage
De Inside Passage is een waterweg langs de kust van British Columbia en Alaska, vol met fjorden, eilanden en gletsjers. Het is een populaire route voor schepen die de ruige, open oceaan willen vermijden. Daarnaast staat de Inside Passage bekend om het prachtige landschap, wilde dieren zoals walvissen, orka's en beren én magische uitzichten.
Precies via deze waterweg vaart de cruise van Holland America Line naar Alaska en terug. Waarbij je onderweg het mooiste van het zuiden van Alaska ziet. En dat terwijl je aan boord van de Koningsdam geniet van luxe, ruimte en de beste lokale ingrediënten en gerechten.

Lees verder na de advertentie
Vertrek vanuit Vancouver
Nadat ik in twee dagen tijd behoorlijk wat van Vancouver heb kunnen zien, is het tijd om aan boord te gaan van de Koningsdam van Holland America Line. Overigens raad ik je aan om een paar dagen uit te trekken voor Vancouver, het is een fantastische stad. Van lokale zalm bij verschillende restaurants tot aan de beste pizza's van Canada - het eten in de stad is geweldig.
Het inchecken en boarden gaat relatief snel, voor ik het weet ben ik door de grote cruiseterminal heen en stap ik aan boord van het schip. Aan boord word ik ontzettend vriendelijk welkom geheten, waarna ik richting mijn hut ga op de vierde verdieping.
De hut - mijn hotelkamer op het schip - is slim ingericht, en een stuk ruimer dan ik had verwacht. De badkamer heeft alles wat je nodig hebt, er is veel opbergruimte voor kleding, het bed is lekker groot en er staat ook nog een bank en een bureau in de kamer. Door het raam, dat van het plafond tot aan de vloer loopt, kijk je uit over de cruiseterminal. Al verandert dat uitzicht straks in de mooiste natuur van Alaska. Mijn Naast het raam zit een deur, die naar de veranda leidt - het balkon dat bij mijn kamer hoort.
Voor ik het weet heb ik mijn koffers uitgepakt en sta ik met een frisse cocktail op het achterdek, waar je een van de zwembaden vindt en een grote buitenbar. Vanuit hier kijk ik uit over Vancouver, terwijl we stipt om 16.00 uur de haven verlaten - onder luid getoeter - op weg naar Alaska.



Lees verder na de advertentie
Een dag op zee
De eerste dag brengen we volledig op zee door. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het absoluut niet. Zo'n dag op zee geeft mij de perfecte kans om het schip eens goed te ontdekken. Terwijl de Koningsdam langs de groene eilanden door het eerste deel van de Inside Passage vaart, kijk ik mijn ogen uit. Niet alleen vanwege het uitzicht, ook omdat er regelmatig een walvis, dolfijn of orka te spotten is vanaf het dek.
Op het grootste schip van Holland America Line draait alles om luxe en gemak. Per twee gasten is er een personeelslid aanwezig, waardoor je niets tekort komt. Naast zwembaden, een bibliotheek, een wellness-gedeelte, een grote theaterzaal, verschillende clubs, winkels, een casino én een gym zijn er diverse restaurants en bars aan boord.
Uiteraard heb ik de tijd op zee optimaal gebruikt om de menukaarten van het hele schip uit te spelen. Benieuwd naar wat ik van het eten aan boord vond? Je leest het in dit artikel:
Lees verder na de advertentie
Aankomst in Juneau
De eerste haven die we aandoen is in Juneau, hoofdstad van Alaska. Deze stad is alleen bereikbaar per boot of vliegtuig. Doordat het landschap van Alaska op sommige plekken ontzettend ruig is, lopen er geen wegen naar Juneau. Zodra je het schip verlaat stap je een kleurrijke en levendige stad binnen, omringd door prachtige bergen.
Nu is de hoofdstad van Alaska niet de grootste stad van de staat, met zo'n 30.000 inwoners is de stad kleiner dan bijvoorbeeld Anchorage. In het centrum vind je wat winkels en een paar saloons, maar het hoogtepunt van deze stop is de Mendenhall Glacier.



Lees verder na de advertentie
Mendenhall Glacier
Met de bus is het ongeveer een half uurtje rijden voor je bij deze indrukwekkende kolos van ijs uitkomt, omringd door parken vol met bruine beren. Als je geluk hebt spot je er zelfs een paar.
De Mendenhall Glacier is een gletsjer van ongeveer 22 kilometer lang, waarbij het ijs op sommige plekken wel 250 meter dik is. De gletsjer ligt verstopt tussen de besneeuwde bergtoppen en de Nugget Falls. Vanaf het bezoekerscentrum van de Mendenhall Glacier wandel je een stuk door de natuur, tot de diepblauwe gletsjer opeens verschijnt, naast de oorverdovende watervallen. De gletsjer is ook te bekijken vanaf het bezoekerscentrum, maar hoe dichterbij je komt, hoe mooier het zicht.


Lees verder na de advertentie
Tracy's King Crab Shack in Juneau
Van al dat wandelen en de adembenemende uitzichten heb ik trek gekregen, eenmaal terug in het centrum van Juneau ga ik op zoek naar Tracy's King Crab Shack. Hier serveren ze verse koningskrab, gevangen in de wateren rondom Juneau. Er staan verschillende gerechten op de kaart, maar een bucket met krabpoten is toch wel dé signature dish van dit restaurant, en tevens mijn favoriet.


Verse zalm uit Juneau
's Avonds geniet ik aan boord van de Koningsdam van verse zalm, in de haven van Juneau is er maar liefst 900 kilo verse zalm ingeladen. Holland America Line serveert zoveel mogelijk gerechten die bereid zijn met lokale ingrediënten tijdens de cruise, en dat smaakt erg goed.
Terwijl ik aan tafel zit zie ik hoe we de haven van Juneau verlaten, op weg naar Skagway. Morgenochtend leggen we aan in de haven van dit stadje, dat in het teken staat van goudzoekers.


Skagway
De volgende ochtend ligt de Koningsdam al in de haven van Skagway, als ik wakker word in mijn hut. Voor ik van boord ga ontbijt ik in The Dining Room, waar je elke dag terecht kunt voor heerlijke gerechten.
In Skagway komt het verleden van Amerikaanse goudmijnen tot leven. Hier begon in 1898 de Klondike Gold Rush, waar duizenden gelukszoekers op pad gingen om goud te vinden. Met de White Pass & Yukon Route Railroad – een spoorlijn die adembenemende uitzichten biedt over kliffen en gletsjers - ontdek je alles over deze periode.
Het stadje zelf is niet groot - er wonen nog geen 1.200 mensen - maar heeft genoeg te bieden. Van sfeervolle barretjes tot aan winkels en musea, ik vermaak mij prima terwijl ik door het compacte centrum wandel. Al komt dat vast ook door de heerlijke koffie van Lucy's Bakery, verscholen in een zijstraatje van Skagway.
Terug aan boord geniet ik van het uitzicht vanaf het dek, helikopters vliegen af en aan. Vanuit Skagway kun je namelijk ook een tour doen met een helikopter, waarbij je over het indrukwekkende gebergte van Alaska vliegt.

Glacier Bay
Na Skagway varen we naar Glacier Bay, een nationaal park van ruim 13.287 km² in het zuiden van Alaska. Aanleggen is hier onmogelijk, het is onbewoond gebied. Maar we varen er wel een dag lang doorheen. Waarbij er 's ochtends zelfs een aantal rangers aan boord komen, om gedurende de dag van alles te vertellen over Glacier Bay, de natuur en de vele dieren die er leven.
Tot nu toe is Alaska in de zomer vooral erg aangenaam qua temperatuur. Daarnaast is de natuur ongelooflijk groen, en staat er veel in bloei. Glacier Bay is meer zoals je verwacht bij Alaska, ijsblokken drijven in het water, de bergtoppen zijn besneeuwd, het is mistig en overal kom je gletsjers tegen. Desalniettemin is dit misschien wel het mooiste landschap van de hele reis.
De stilte is overweldigend, totdat je ineens het geluid hoort van afbrokkelend ijs. Dit heet ook wel calving, waarbij er enorme stukken ijs in zee storten. Het enige andere geluid wat je hoort is het knisperende ijs, van de schotsen en blokken die in zee draaien.
Terwijl ik uitkijk over de Margeriegletsjer, de grootste gletsjer van Glacier Bay, wordt er op het dek van de Koningsdam warme chocolademelk geschonken, eventueel met een scheut lokale whisky. Heel eerlijk, indrukwekkender dan dit wordt het niet, het uitzicht en de ervaring zijn haast niet te beschrijven.



Ketchikan - de laatste stop
De laatste haven waar we aanleggen is in Ketchikan, een charmant vissersstadje waar houten huizen op palen boven het water zijn gebouwd. De stad heeft een relatief grote haven en een eigen vliegveld, terwijl er maar zo'n 8.000 mensen wonen.
In dit plaatsje draait alles om zalm. De locals zijn ongelooflijk trots op 'hun' zalm, die dagelijks vers de haven wordt binnengebracht. Op de vismarkt vind je dan ook de lekkerste vis uit de wateren van Alaska, waaronder verschillende soorten zalm, maar ook koolvis, kabeljauw, krab en kreeft.
Net buiten Ketchikan is de natuur overigens ook weer adembenemend mooi. Met een wat kleinere boot varen we richting de Misty Fjords, een natuurgebied zo'n zestig kilometer buiten de stad. Eerst varen we door een regenwoud, waarbij het net is alsof je in een sprookje terecht bent gekomen. Immense bossen, zeehonden en arenden - overal waar je kijkt is wel iets te zien.
Na ruim anderhalf uur varen komen we aan bij de Misty Fjords, een prachtig natuurgebied in Alaska, dat bekend staat om diepe fjorden, steile kliffen, dichte bossen en hoge watervallen. De mist hangt tussen de fjorden, afgezien van stromende watervallen en vogels hoor je helemaal niets. De natuur is zo ontzettend divers in Alaska, ook dit uitzicht zal ik niet snel vergeten.


Cruise door Alaska
De laatste dag varen we terug naar Vancouver, door het mooiste stuk van de Inside Passage. Op het schip is het volop genieten van alle luxe en het heerlijke eten, terwijl ik onderweg nog steeds mijn ogen uitkijk. Wat ik de afgelopen week allemaal in Alaska heb gezien is haast niet te omschrijven.
Van prachtige gletsjers tot hoge watervallen, van walvissen, orka's, zeeotters en dolfijnen tot aan arenden en beren, van diepgroene regenwouden tot besneeuwde bergtoppen en helder blauwgroen water - Alaska heeft absoluut indruk gemaakt.
Meer weten over een cruise met Holland America Line, door Alaska in de zomer? Bekijk hier de cruise die ik heb gemaakt, maar laat je vooral ook inspireren door alle andere mogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Culinair cruisen: een kijkje in de keuken van een cruiseschip

Restaurants in Vancouver: de beste hotspots & tips

Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers in Noord-Amerika

Restaurants in New York: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit is dé ultieme reis naar Utah – en jij kunt ‘m maken

Dit nieuwe keurmerk van Snackspert bepaalt waar je écht moet snacken

Woodford Old Fashioned Week: Bar Cham uit Korea strijkt neer bij Sins of Sal

15x de beste cocktailbars in Amsterdam

11x de allerlekkerste hamburgers van Nederland

11x de beste restaurants voor kaasfondue in Nederland

Lunchen in Arnhem: dit zijn onze favoriete plekken

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


