Anno 2019 willen we de smaken op ons bord weer puur, lokaal en biologisch. Iets dat in de culinaire traditie van Zweeds Lapland de normaalste zaak van de wereld is. foodies' Yvonne reisde af naar Zweeds Lapland en zocht uit waar je de lokale keuken het beste kunt ontdekken.
Ecoboerderij Stormyrbergets Lantgard
Voedsel verbouwen, daar weten ze bij de 130 jaar oude ecoboerderij Stormyrbergets Lantgard in Pitea alles van. Een dag op de boerderij voelt voor velen als een ontsnapping aan het hectische leven van de stad. Je kan er lopen tussen het vee, wroeten in de aarde tussen de groenten, slapen in een van de pas gerenoveerde gastenkamers en genieten van de traditionele kookkunsten van moeder des huizes Caroline. Alles wat je er eet is vers en komt uit eigen tuin, van eigen vee of uit het bos nabijgelegen de boerderij. Alles op deze plek weerspiegelt Zweeds Lapland. Adres: Stormyrberget 100, PiteaDelicatessenzaak Hemmagastronomi
Een delicatessenwinkel, bar en restaurant ineen. Bij Hemmagastronomi vind je de lekkerste kazen en vleeswaren ter wereld en eet je op hoog niveau. Ga je voor een lunch met shared dining gerechten, of een fika met taartjes uit de eigen bakkerij of toch voor een diner met luxe en vooral traditioneel Zweeds eten? Proef vooral 'het rode goud', de kaviaar van de viskuit van de marene-vis, als ze het hebben. Een van de meest traditionele producten in Lapland. Adres: Norra Strandgatan 1, LuleaBryggaratan Bistro & Bar
Iedere toerist wil op zijn of haar bestemming op zoek naar dé hotspot van de locatie. Een plek waar je de sfeer op zijn allerbest kunt proeven en waar je eet tussen de lokale bevolking. In Zweeds Lapland is dat Bryggaratan Bistro & Bar. Een modern restaurant met een uitstekend eten en goede wijnadviezen. Dit is de plek waar de Zweden hun weekend beginnen. foodies at er 10 gangen Chef's Choice dinner, een aanrader. Geef ook vooral aan dat je graag het typisch Zweedse eten ontdekt! Adres: Strandgatan 33, SkellefteaKaasmakerij Svedjan Ost
De mensen in Zweeds Lapland zijn bescheiden. 'Ons eten is goed, maar niet fantastisch', is wat ze zeggen. Een van die bescheiden mensen is kaasmaker Par Hellstrom. Samen met zijn vrouw bezit hij een boerderij midden in de natuur, waaromheen tientallen koeien grazen. Van de melk van deze koeien maakt hij zijn eigen kaas. Iedere dag probeert hij zijn productieproces te optimaliseren om nog betere kaas te maken. Hij werd al met verschillende awards beloond. Een aanrader! Adres: Södra Svedjan 29, KageBierbrouwerij Pite Bryggeri
Wat ook niet mag ontbreken tijdens je foodietour in Zweeds Lapland is een bezoekje aan een van de vele bierbrouwerijen die het noorden rijk is. Wat ons betreft zou dat de brouwerij Pite Bryggeri moeten zijn. Het is de eerste bierbrouwerij in Pitea sinds 1950. De brouwerij ligt naast de Pitea-rivier en is gevestigd in een oude aardappelkelder die gebouwd is in 1902. De bierbrouwerij richt zich op traditioneel bier met een moderne twist. Vriendelijke brouwers met mooie bieren. Adres: Hampas gränd 12, Piteamet dank aan: Swedish LaplandMeer lezen over de keuken van Zweeds Lapland? In het januarinummervan foodies (nu in de winkel en onlinete bestellen!) vind je onze complete reportage.
Advertentie
Onze tips
Restaurants in Enschede: de beste hotspots en tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Restaurants op Barbados: deze hotspots wil je niet missen
Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York
Café Visscher in Leiden: alsof je even in Parijs bent
Restaurants in Kopenhagen: de beste tips en hotspots
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
3x de mooiste hotels in Belize
Restaurants in Vlissingen: dit zijn de beste tips & hotspots
Leonardo Hotel Breda City Center: dineren én overnachten
Restaurants in Edinburgh: dit zijn onze favoriete hotspots
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.