Een reis naar Indonesië heeft mij een andere wereld doen ontdekken. Een wereld met een andere cultuur dan ik gewend ben, een omgeving vol nieuwe geuren en kleuren. In vier korte verhaaltjes vertel ik jullie over mijn bijzondere ervaringen op Bali.
Achter de schermen waar het varkensvlees werd klaargemaakt voor de barbecue.
#1 Ceremonie #2 Luwak koffie #3 Van de markt #4 RijstbouwFoto's: Jaline Schoonhoven
Ceremonie
Meteen op de eerste dag van ons verblijf mochten we te gast zijn bij een traditionele ceremonie. Yon en Dini, twee personeelsleden van Kundalini Beach Houses (waar wij verbleven), wijdden hun nieuwe huis in met veel muziek, offers en eten. De aanwezigheid van veel familieleden, een plaatselijk orkest en een priester maakte van de ceremonie een groot feest. Iedereen droeg een traditionele sarong (een kleed dat je om je heen wikkelt als rok of jurk) die zo fijn zit dat ik hem de rest van de vakantie elke dag heb gedragen. De kleurrijke offertafel. De offers bestaan uit bloemetjes, voedsel en wierook. We namen plaats op een paar stoeltjes met de offertafel als uitzicht. Met een kopje koffie en wat spekkoek namen we de ceremonie in ons op, luisterend naar de klank van Indonesische muziekinstrumenten. Terwijl een aantal vrouwen klaar ging staan om het offertje boven hun hoofd te laten besprenkelen met water werd achter de schermen de maaltijd klaargemaakt. In de offerbakjes liggen onder andere uit bamboe gesneden poppetjes die besprenkelt worden met water.Feestmaaltijd
Het eten stond klaar en we mochten gaan proeven! “Spicy spicy!”, waarschuwden de mannen ons met een brede lach. We vulden ons rieten bordje met vlees, groenten en rijst en gingen er eens even goed voor zitten. Dit krijg je ten slotte niet in een Nederlands restaurant voorgeschoteld. Op mijn bord lag varkensvlees, een HEEL pittig mengsel van groenten, een stukje geroosterde varkenshuid en natuurlijk rijst. Of het lekker was? Nouja, ik noem het nieuwe smaken waar ik nog aan moest wennen. Spicy spicy! Spicy spicyAchter de schermen waar het varkensvlees werd klaargemaakt voor de barbecue.
#1 Ceremonie #2 Luwak koffie #3 Van de markt #4 RijstbouwFoto's: Jaline Schoonhoven
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Redactie