
Litouwen klimt in rap tempo op de gastronomische ladder. Slechts een jaar na de lancering van de eerste Michelingids voor het land, telt de editie van 2025 al bijna veertig erkende restaurants. Daarmee is Litouwen niet alleen een bestemming voor liefhebbers van natuur, cultuur en geschiedenis, maar ook een bestemming voor foodies.
Lees verder na de advertentie
Michelingids van Litouwen
Dat het culinaire landschap in Litouwen steeds beter wordt blijkt wel uit de Litouwse Michelingids van 2025, waar bijna veertig restaurants in staan. Vier restaurants hebben de begeerde Michelinster ontvangen, maar daarnaast bevat de gids nog veel meer tips.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Michelinrestaurants in Litouwen
Deze vier restaurants behouden hun Michelinster, en staan daarmee aan de top van de culinaire scene in Litouwen, waarbij Demoloftas ook nog een groene Michelinster kreeg:
In het centrum van Vilnius vind je dit restaurant op een prachtige locatie, waar je gegarandeerd je ogen uitkijkt. Je kunt plaatsnemen in verschillende ruimtes, om je vervolgens te laten verrassen door een geweldig menu, boordevol smaak en creativiteit.
Dit prachtige eetcafé in Vilnius begint overdag als café, en transformeert 's avonds tegen het einde van de week in een restaurant. Het team heeft een unieke kijk op eten, en dat proef je terug in de heerlijke menu's - waarbij voornamelijk lokale producten worden gevierd. Dit restaurant ontving dan ook naast een gewone Michelinster ook een groene ster.
De naam van dit restaurant in Vilnius betekent vrij vertaald 'ons huis', en dat past perfect. Vanaf het moment dat je hier binnenstapt voel je je namelijk direct thuis. Het verrassende menu is seizoensgebonden, met veel groenten op de voorgrond.
Ook dit restaurant bevindt zich in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Het menu bestaat uit ongeveer tien gangen, die perfect op elkaar aansluiten. Veel ingrediënten komen van een naastgelegen boerderij, waardoor je een goede indruk krijgt van wat Litouwen culinair heeft te bieden.
Bib Gourmand
Het aantal restaurants dat bekroond werd met een Bib Gourmand – de onderscheiding voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding – is dit jaar verdubbeld. Nieuwe winnaars zijn onder andere Augustin, B’ARN Bistro, El Gato Negro en Kristoforas, allen gevestigd in de hoofdstad Vilnius.

Overige awards
Voor het eerst reikte Michelin in Litouwen ook drie speciale onderscheidingen uit: de Young Chef Award, de Sommelier Award en de Service Award – een erkenning voor het complete plaatje van de gastronomische beleving.
De Young Chef Award ging naar Darek Medvedev van Augustin, de Sommelier Award naar wijnexpert Martynas Pravilionis van HeJi en de Service Award naar Lina Marija Balčiūnaitė van Red Brick.

Litouwen als culinaire bestemming
“Gastronomisch toerisme is een van de snelst groeiende wereldwijde reistrends", vertelt Olga Gončarova, directeur van het Litouwse nationale bureau voor toerismepromotie, Lithuania Travel.
Ze vervolgt: "Culinaire beleving is uitgegroeid tot een belangrijke reden voor reizigers om een bestemming te kiezen. Dankzij deze erkenningen willen we Litouwen positioneren als een plek waar fine dining en lokale smaken hand in hand gaan."
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots & tips

12x de beste culinaire tankstations in Europa

De ultieme guide voor een autovakantie met kinderen

Foodies ontdekt: Mexicaanse taco’s in Amsterdam

Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots & tips

20x de beste ijssalons van Nederland

Dit is waarom Asturië je nieuwe favoriete culinaire regio in Spanje is

Restaurants in Krakau: de beste tips & hotspots

Slow food in Spanje? Asturië is dé bestemming voor bourgondiërs

Visgerechten in Asturië: volop genieten aan de kust van Spanje

Op zoek naar kaas in Asturië: de smaakvolste kazen in de bergen

5x authentieke gerechten uit Asturië – die je daar wilt eten

Cider uit Asturië: de cultuur die op de Werelderfgoedlijst staat

Foodies ontdekt: Crazy Crumble in Den Bosch

Zomer in je glas: deze eilandwijnen smaken naar vakantie
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.