Overal ter wereld kent men zijn eigen gebruiken als het om eten gaat. Zo ook in Scandinavië. En naast alle bekende klassiekers die ook over de grenzen bekend zijn, bestaan er ook hier wat meer obscure gerechten en ingrediënten. Een greep uit de rare dingen die ze daar in Noord-Europa graag op hun bordjes zien.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Surströmming
Misschien heb je er al wel eens van gehoord: surströmming, gefermenteerde vis in blik uit Zweden. Liefhebbers hebben hem het liefst als het blikje al helemaal bol staat. Het is niet ongebruikelijk dat ongeoefende magen het openen van zo'n blik niet aankunnen. Een bekende Duitse eetschrijver zei zelfs: "de kunst van het surströmming-eten is pas over te geven na de eerste hap in plaats van ervoor."
Noordkromp
Onder andere te vinden in de diepe, koude wateren voor de Noorse kust is dit schelpdier een relatief onbekend delicatesse. Beroemd chef René Redzepi gebruikt ze in zijn restaurant Noma in Kopenhagen. Op zich niet vreemd qua smaak tussen venusschelpen, kokkels, oesters en mosselen. Nee, met de noordkromp is iets anders bijzonders aan de hand.
Hij maakt namelijk jaarringen in zijn schelp aan en is daarom eenvoudig te dateren. Wat blijkt na de vondst van een exemplaar bij IJsland in 2006? De noordkromp is het oudste dier ooit. Ming de noordkromp - zoals zijn bijnaam luidt - bleek 507 jaar oud! Kun je tijdens het eten mooi nadenken over wat hij allemaal heeft meegemaakt.
Smalahove
Tja.. een schapenkop. Mooier kunnen we het niet maken moeten ze in Noorwegen gedacht hebben, want dit is precies wat je op je bord krijgt als je smalahove besteld. Not for the faint-hearted natuurlijk. Mocht je er ooit aan beginnen als je in Noorwegen bent, begin dan volgens traditie met het oog en het oor. Eet smakelijk!
Garnalenkaas?
Kaas? Check. Garnalen. Ja. Garnalenkaas? Uhm.... ok we proberen het. En om het allemaal wat logischer te maken doen we het in een tube zodat je het makkelijk op je knäckebrod kan knijpen.
Ok, je zou denken dat het tekort aan zonlicht de mensen gek maakt, maar deze räkost is verrassend lekker. Overigens ook in uitvoering met krab te krijgen bij een bekende Zweedse meubelboer.
Salmiakdrop
Voor ons Nederlanders is het eigenlijk niet zo gek die sterke salmiakdrop; wij eten immers ook kilo's drop per hoofd van de bevolking per jaar. Maar vergeet niet dat naast ons en de Scandinaviërs bijna de hele wereld walgt van drop, laat staan de zoute salmiakvariant. Op internet zijn leuke filmpjes te vinden van mensen van over de hele wereld die gekke snoepjes te proeven krijgen en bijna allemaal trekken ze een vies gezicht bij zoute drop.
Advertentie
Onze tips
INNSiDE by Melia Amsterdam: lifestyle, luxe én business in één hotel
Restaurants in Leiden: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Bovenop de trends: Pumpkin Spice mania in New York
Sherry alleen voor oma? Zeker niet!
Michelinsterren van 2024: dit zijn de grote winnaars
Restaurants in Luxemburg: de beste hotspots en tips
Goed eten én slapen: nhow Amsterdam RAI hotel
Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Bib Gourmand 2024: Michelin tipt deze 15 nieuwe restaurants
WIN: Culinaire reis naar Portugal t.w.v. € 2500,-
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
OPEN MOUTH Food Festival in Hamburg: dit wil je niet missen
Hotspots in Barcelona: de beste restaurants, barretjes & tips
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.