De Michelinsterren van 2022 zijn uitgereikt: dit zijn de winnaars
Op 30 mei 2022 was het zover, de Nederlandse Michelinsterren van 2022 werden uitgereikt. Zijn “De Librije” en “Inter Scaldes” nog steeds de vaandeldragers van de Nederlandse gastronomie? Of worden ze dit jaar van hun troon verstoten? In dit artikel lees je er alles over.
Advertentie
Uitreiking Michelinsterren van 2022
Een heuse sterrenregen, zo kun je de uitreiking van vandaag wel noemen. Michelin lanceerde vandaag hun gids voor 2022 en maakte daarmee ook alle Michelinsterren van 2022 bekend. Net als vorig jaar telt Nederland twee restaurants met drie Michelinsterren, het hoogst haalbare.
"De Librije" in Zwolle en "Inter Scaldes" in Kruiningen behouden allebei hun drie sterren en zijn daarmee de beste restaurants van Nederland volgens Michelin.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Overzicht van sterren
Zoals hierboven al vermeld telt de Michelin Gids Nederland 2022 twee restaurants met drie Michelinsterren. Daarnaast vind je 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster in de gids van 2022. Wil je precies weten welke restaurants in de lijst staan? Bekijk hier de gehele lijst met alle restaurants, gesorteerd op het aantal sterren.
Advertentie
Advertentie
Twee sterren voor De Nieuwe Winkel
Een verrassende nieuwkomer is "Restaurant Flore" van chef Bas van Kranen in Amsterdam. Uit het niets ontvangt dit restaurant twee Michelinsterren, iets wat niet snel gebeurt. Dit jaar gebeurt het zelfs twee keer, "Julemont" van chef Guido Braeken in Wittem (Limburg) ontvangt ook twee Michelinsterren uit het niets. "De Nieuwe Winkel" in Nijmegen ontving onlangs al twee Restaurant Awards en was al in het bezit van één Michelinster. Vandaag kreeg de Nijmeegse chef Emile van der Staak een tweede Michelinster.
Chef Emile van der Staak van "De Nieuwe Winkel" in Nijmegen
Advertentie
Nieuwkomers in 2022
Naast de twee nieuwkomers die ineens twee Michelinsterren op het bordje bij hun deur mogen zetten waren er nog veel meer nieuwkomers die hun eerste ster ontvingen dit jaar. Maar liefst tien nieuwkomers kregen vandaag één Michelinster. Hieraan is af te lezen dat het goed gaat met de kwaliteit van de Nederlandse culinaire top. Restaurants draaien weer op volle toeren en weten zichzelf continu uit te dagen en te vernieuwen.
Chef Yoran Jacobi van "De Juwelier" in Amsterdam ontving niet alleen zijn eerste Michelinster dit jaar, hij werd ook nog eens uitgeroepen tot "Jonge Chef van het jaar".
Advertentie
Groene sterren
Vorig jaar werden er voor het eerst ook groene sterren uitgereikt aan restaurants die de kar trekken op het gebied van duurzaamheid. Vorig jaar kregen acht zaken deze relatief nieuwe ster. Dit jaar ontvingen drie restaurants een groene ster van Michelin; "Triptique" in Wateringen, "Flore" in Amsterdam en "Héron" in Utrecht.
Internationaal gelden de Michelinsterren als één van de belangrijkste jaarlijkse onderscheidingen binnen de culinaire wereld. In Nederland doen we het goed, met de uitreiking van vandaag zijn er maar liefst 117 restaurants in Nederland met één of meerdere Michelinsterren!
Advertentie
Onze tips
INNSiDE by Melia Amsterdam: lifestyle, luxe én business in één hotel
Restaurants in Leiden: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Bovenop de trends: Pumpkin Spice mania in New York
Sherry alleen voor oma? Zeker niet!
Michelinsterren van 2024: dit zijn de grote winnaars
Restaurants in Luxemburg: de beste hotspots en tips
Goed eten én slapen: nhow Amsterdam RAI hotel
Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Bib Gourmand 2024: Michelin tipt deze 15 nieuwe restaurants
WIN: Culinaire reis naar Portugal t.w.v. € 2500,-
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
OPEN MOUTH Food Festival in Hamburg: dit wil je niet missen
Hotspots in Barcelona: de beste restaurants, barretjes & tips
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.