
De Michelinsterren van 2022 zijn uitgereikt: dit zijn de winnaars
Op 30 mei 2022 was het zover, de Nederlandse Michelinsterren van 2022 werden uitgereikt. Zijn “De Librije” en “Inter Scaldes” nog steeds de vaandeldragers van de Nederlandse gastronomie? Of worden ze dit jaar van hun troon verstoten? In dit artikel lees je er alles over.
Lees verder na de advertentie
Uitreiking Michelinsterren van 2022
Een heuse sterrenregen, zo kun je de uitreiking van vandaag wel noemen. Michelin lanceerde vandaag hun gids voor 2022 en maakte daarmee ook alle Michelinsterren van 2022 bekend. Net als vorig jaar telt Nederland twee restaurants met drie Michelinsterren, het hoogst haalbare.
"De Librije" in Zwolle en "Inter Scaldes" in Kruiningen behouden allebei hun drie sterren en zijn daarmee de beste restaurants van Nederland volgens Michelin.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Overzicht van sterren
Zoals hierboven al vermeld telt de Michelin Gids Nederland 2022 twee restaurants met drie Michelinsterren. Daarnaast vind je 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster in de gids van 2022. Wil je precies weten welke restaurants in de lijst staan? Bekijk hier de gehele lijst met alle restaurants, gesorteerd op het aantal sterren.
Lees verder na de advertentie
Twee sterren voor De Nieuwe Winkel
Een verrassende nieuwkomer is "Restaurant Flore" van chef Bas van Kranen in Amsterdam. Uit het niets ontvangt dit restaurant twee Michelinsterren, iets wat niet snel gebeurt. Dit jaar gebeurt het zelfs twee keer, "Julemont" van chef Guido Braeken in Wittem (Limburg) ontvangt ook twee Michelinsterren uit het niets. "De Nieuwe Winkel" in Nijmegen ontving onlangs al twee Restaurant Awards en was al in het bezit van één Michelinster. Vandaag kreeg de Nijmeegse chef Emile van der Staak een tweede Michelinster.
Chef Emile van der Staak van "De Nieuwe Winkel" in Nijmegen
Lees verder na de advertentie
Nieuwkomers in 2022
Naast de twee nieuwkomers die ineens twee Michelinsterren op het bordje bij hun deur mogen zetten waren er nog veel meer nieuwkomers die hun eerste ster ontvingen dit jaar. Maar liefst tien nieuwkomers kregen vandaag één Michelinster. Hieraan is af te lezen dat het goed gaat met de kwaliteit van de Nederlandse culinaire top. Restaurants draaien weer op volle toeren en weten zichzelf continu uit te dagen en te vernieuwen.
Chef Yoran Jacobi van "De Juwelier" in Amsterdam ontving niet alleen zijn eerste Michelinster dit jaar, hij werd ook nog eens uitgeroepen tot "Jonge Chef van het jaar".
Lees verder na de advertentie
Groene sterren
Vorig jaar werden er voor het eerst ook groene sterren uitgereikt aan restaurants die de kar trekken op het gebied van duurzaamheid. Vorig jaar kregen acht zaken deze relatief nieuwe ster. Dit jaar ontvingen drie restaurants een groene ster van Michelin; "Triptique" in Wateringen, "Flore" in Amsterdam en "Héron" in Utrecht.
Internationaal gelden de Michelinsterren als één van de belangrijkste jaarlijkse onderscheidingen binnen de culinaire wereld. In Nederland doen we het goed, met de uitreiking van vandaag zijn er maar liefst 117 restaurants in Nederland met één of meerdere Michelinsterren!
Onze tips

Volg nu een sakeworkshop bij Hotel Okura in Amsterdam

21x romantische restaurants voor Valentijnsdag

Dit zijn de goedkoopste Michelinrestaurants in Nederland

Dit zijn de beste restaurants in de Achterhoek

Restaurants in New York: dit zijn de beste hotspots & tips

Dit is de beste chef van 2025 volgens Gault&Millau

De Opvolging: televisieserie over restaurant De Librije

Restaurants in Brugge: deze hotspots wil je niet missen

20 jaar Google Maps: dit zijn de best beoordeelde hotspots

Restaurants in Sevilla: de beste hotspots & tips

10x de beste hotels in Amsterdam

Deze culinaire steden in Europa wil je niet missen

Restaurants in Enschede: de beste hotspots & tips

Fine dining in Bangkok: 9x de beste restaurants

Restaurants in Breda: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Düsseldorf: de beste hotspots & tips
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.