Honing maken is een arbeidsintensief proces. Voor één potje honing zijn zo’n half miljoen bijenvluchten nodig. Marion Teeuwen en Willem Verstijnen van Imkerij Bloem leiden de boel in goede banen en worden ieder voorjaar beloond met het vloeibare goud.
De bijenkorf
Al langer dan vijftienduizend jaar geleden oogstten mensen al honing van wilde bijen. De eerste bijenkolonies werden vier- tot vijfduizend jaar geleden door de Egyptenaren gehouden in een holle boom. Later werden er van stro gevlochten bijenkorven gebruikt. Om de honing uit een korf te oogsten moest het bijennest helemaal worden gesloopt, zonde! Tegenwoordig houdt men bijen in kasten met verschillende honingramen naast elkaar. Hiermee is de honingoogst het grootst en het verlies van bijen minimaal.Honing van de imker
Het verschil tussen honing van de imker en honing uit de massaproductie proef je. Koop je honing in de supermarkt, let dan op de herkomst van de honing. Honing die niet uit de EU afkomstig is, wordt geoogst van bijen die suikerwater gevoerd krijgen. Deze honing mist het stuifmeel en alle gezonde stoffen uit de nectar. Ook de typische smaak afkomstig van verschillende bloemen proef je in deze honing niet terug.Kom langs!
Wil je meer weten over het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes? Dat lees je in ons juninummer! En op 8 en 9 juli zijn de Open Imkerijdagen, dan kun je een kijkje nemen bij een imker bij jou in de buurt, Imkerij Bloem is op 9 juli open voor publiek. Kijk hier voor een overzicht van deelnemende imkers.Tekst: Anne Heesink / Fotografie: Willem van SantenAdvertentie
Onze tips
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Enschede: de beste hotspots en tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Restaurants op Barbados: deze hotspots wil je niet missen
Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York
Café Visscher in Leiden: alsof je even in Parijs bent
Restaurants in Kopenhagen: de beste tips en hotspots
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
3x de mooiste hotels in Belize
Restaurants in Vlissingen: dit zijn de beste tips & hotspots
Leonardo Hotel Breda City Center: dineren én overnachten
Restaurants in Edinburgh: dit zijn onze favoriete hotspots
Redactie