Honing maken is een arbeidsintensief proces. Voor één potje honing zijn zo’n half miljoen bijenvluchten nodig. Marion Teeuwen en Willem Verstijnen van Imkerij Bloem leiden de boel in goede banen en worden ieder voorjaar beloond met het vloeibare goud.
De bijenkorf
Al langer dan vijftienduizend jaar geleden oogstten mensen al honing van wilde bijen. De eerste bijenkolonies werden vier- tot vijfduizend jaar geleden door de Egyptenaren gehouden in een holle boom. Later werden er van stro gevlochten bijenkorven gebruikt. Om de honing uit een korf te oogsten moest het bijennest helemaal worden gesloopt, zonde! Tegenwoordig houdt men bijen in kasten met verschillende honingramen naast elkaar. Hiermee is de honingoogst het grootst en het verlies van bijen minimaal.Honing van de imker
Het verschil tussen honing van de imker en honing uit de massaproductie proef je. Koop je honing in de supermarkt, let dan op de herkomst van de honing. Honing die niet uit de EU afkomstig is, wordt geoogst van bijen die suikerwater gevoerd krijgen. Deze honing mist het stuifmeel en alle gezonde stoffen uit de nectar. Ook de typische smaak afkomstig van verschillende bloemen proef je in deze honing niet terug.Kom langs!
Wil je meer weten over het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes? Dat lees je in ons juninummer! En op 8 en 9 juli zijn de Open Imkerijdagen, dan kun je een kijkje nemen bij een imker bij jou in de buurt, Imkerij Bloem is op 9 juli open voor publiek. Kijk hier voor een overzicht van deelnemende imkers.Tekst: Anne Heesink / Fotografie: Willem van SantenAdvertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Redactie