Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
uitreiking Gault&Millau in Slovenië

Restaurants in Slovenië: de beste tips volgens Gault&Millau

Profielfoto van BasBas Erkens

Gault&Millau Slovenië heeft de lijst met beste restaurants voor 2025 onthuld. Het aantal bekroonde restaurants bewijst dat Slovenië zijn positie als toonaangevende gastronomische bestemming stevig weet te behouden en niet voor niks bekend staat als een paradijs voor foodies. Benieuwd naar de beste restaurants in Slovenië? Lees snel verder!

Lees verder na de advertentie

Beste restaurants in Slovenië

In de Sloveens hoofdstad Ljubljana werden de felbegeerde awards van Gault&Millau uitgereikt, waarmee ze hun lijst met de beste restaurants van Slovenië bekendmaken. het bekende restaurant Hiša Franko van Ana Roš nam ook dit jaar weer de leiding met het hoogste aantal punten en blijft daarmee het beste restaurant van Slovenië.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Culinair Slovenië

De avond was een viering van de levendige culinaire scène in Slovenië, waarbij zowel ervaren chefs als nieuwe talenten in de schijnwerpers stonden. Als erkenning voor zijn buitengewone bijdragen aan de Sloveense gastronomie mag de gerenommeerde chef-kok Tomaž Kavčič van Gostilna Pri Lojzetu de titel chef-kok van het jaar dragen.

Lees verder na de advertentie

Restaurants in Slovenië

Gault&Millau maakte bekend welke restaurants in Slovenië volgens hen tot de top behoren, hieronder vind je de favorieten met de meeste punten:

Hiša Franko

Al jaren staat Ana Roš aan de top van de culinaire wereld, grote kans dat je haar kent van het populaire programma Chef's Table. Haar restaurant Hiša Franko beschikt al jaren over drie Michelinsterren, en is volgens Gault&Millau het beste restaurant van Slovenië, met maar liefst 18,5 van de 20 punten.

Gostilna Pri Lojzetu

Dit restaurant in Slovenië kreeg maar liefst 17,5 punten van Gault&Millau, daarnaast werd chef-kok Tomaž Kavčič ook nog eens uitgeroepen tot de beste chef. Reden genoeg om hier (ruim van tevoren) een tafeltje te reserveren.

Grič

Dit prachtige restaurant ligt in de glooiende heuvels van Slovenië, waar ze voornamelijk werken met lokale en seizoensgebonden producten. Vanaf het eerste moment dat je binnenstapt voel je je hier ontzettend welkom, en dan heb ik nog niets gezegd over het geweldige uitzicht vanaf je tafel...

Hiša Denk

Het Sloveens woord hiša betekent 'huis', en zo voelt het dan ook als je binnenstapt bij Hiša Denk. Chef-kok en eigenaar Gregor Vračko doet er alles aan om je culinair in de watten te leggen, met zijn geweldige creaties en gastvrijheid.

Ošterija Debeluh

Tegen de grens met Kroatië aan vind je het dorpje Brežice, in een prachtige omgeving. Chef-kok Jure Tomič kookt letterlijk en figuurlijk de sterren van de hemel bij Ošterija Debeluh. Bijkomend voordeel: ook de wijnen zijn hier heel erg goed.

Milka

Restaurant Milka beschikt naast 17,5 punten van Gault&Millau ook over twee dikverdiende Michelinsterren, en dat is niet voor niets. Verwacht de mooiste plaatjes van een gerechten, die ook nog eens boordevol smaak zitten.

Pavus

Bij dit restaurant in Slovenië kun je dineren als een koning, alleen al omdat het gevestigd is in het prachtige kasteel Tabor Laško. Chef-kok Marko Pavčnik serveert een geweldig gangenmenu, waarbij duurzaamheid voorop staat. De smaakvolle wijnen die hier geschonken worden komen overigens voornamelijk uit Slovenië.

Restavracija Strelec

Dit restaurant vind je in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, in een prachtig kasteel. Je moet er dan ook wat moeite voor doen, je bereikt het restaurant met een kabelbaan. De laatste rit is om 19.00 uur, dus je zult te voet (of met een taxi) weer terug moeten

Dat neemt overigens niet weg dat het absoluut de moeite waard is, zowel het menu als de wijnen zijn fantastisch.

Galerija Okusov

Naast 17 punten van Gault&Millau beschikt dit heerlijke restaurant ook over een groene Michelinster, juist vanwege de duurzaamheid en het gebruik van lokale ingrediënten. Hier proef je dan ook de smaken van Slovenië, aangepast aan elk seizoen.

Gostilna Mahorčič

Ondertussen staat alweer de vierde generatie aan het roer van dit restaurant in Slovenië - dat al meer dan 120 jaar bestaat. Michelin onderscheidde het restaurant onlangs met een Bib Gourmand, wat staat voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Reserveer op tijd overigens, het is een populair restaurant.

Gostilna Repovž

De familie Repovž is al jarenlang de drijvende kracht achter dit geweldige restaurant, wat tevens een boerderij is. Alles bij elkaar bestaat het bedrijf al ruim 500 jaar. Hier kun je lokale gerechten verwachten, maar dan als fine dining, samen met de beste natuurwijnen uit de regio.

JB Restavracija

Dit restaurant is vernoemd naar chef-kok Janez Bratovž, hij wordt ook wel beschouwd als de vader van de moderne Sloveense keuken. Daarnaast schreef hij een boek waarin zijn filosofie, ingrediënten en veertig recepten worden beschreven.

In 1992 opende het restaurant, wat nu nog steeds tot een van de beste restaurants van Slovenië behoort.

Mak

In de Sloveense stad Maribor vind je Mak, een restaurant waar chef-kok David Vračko leiding geeft aan de keuken. En dat doet hij erg goed. Tel daar bij op dat het gangenmenu speels en ongedwongen wordt opgediend, waardoor de avond een geweldige beleving is.

Lees verder na de advertentie

Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?

Je kent vast wel de beroemde sterren van Michelin voor restaurants. Deze organisatie brengt jaarlijks een gids uit met diverse restaurants die worden beoordeeld aan de hand van sterren.

Eén ster is een restaurant met niet zomaar een goede keuken, maar een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Daarnaast staat één ster voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

Twee sterren krijgt een restaurant pas als deze een verfijnde keuken heeft die een omweg waard is. Vaak hebben ze er bijzondere specialiteiten en wijnen. De prijzen zijn vaak aan de maat, maar hiervoor mag je dan wel ongekende kwaliteit verwachten.

Drie sterren is het hoogst haalbare bij Michelin. Dit betekent dat het restaurant een uitzonderlijke keuken heeft die een reis waard is, buitengewoon en heerlijk eten in combinatie met beroemde wijnen, perfecte bediening én een stijlvol interieur. Kortom, alle elementen voor een culinaire beleving zijn aanwezig.

Gault&Millau lanceert ook jaarlijks een gids met de beste restaurants. Ze beoordelen iets anders dan Michelin. Zo krijgen restaurants bij Gault&Millau punten in plaats van sterren. Het maximaal aantal te behalen punten is 20. In hun gids staan alleen restaurants die meer dan 12 punten behaalden. Gault&Millau kijkt meer naar details zoals de garing van de gerechten, de ontvangst, de adviezen op het gebied van wijn en of de chef ook zelf aanwezig is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.