Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Michelinrestaurants in Polen: Warschau

Michelinrestaurants in Polen: deze Poolse sterren wil je niet missen

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Anders dan de Italiaanse of Franse keuken spreekt de Poolse keuken niet direct tot de verbeelding. Zonde, want je vindt er eindeloos veel regionale specialiteiten en unieke smaken. Naast lokale, traditionele gerechten kent het land ook talloze sterrenrestaurants. Wij lichten er een aantal uit in de steden Warschau, Krakau, Poznań en Gdańsk.

Advertentie

Michelinrestaurants in Polen

Als je weleens in Polen bent geweest weet je het waarschijnlijk als geen ander, het eten in Polen is heel erg goed. Je vindt er niet alleen smaakvolle streekgerechten met lokale producten, maar ook steeds meer goede restaurants. Dit zijn onze favoriete Michelinrestaurants in Polen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Michelinrestaurants in Warschau

Warschau is de hoofdstad van Polen, waar voortdurend nieuwe culinaire hotspots opduiken. Zowel op traditionele routes als in minder voor de hand liggende wijken vind je talloze bijzondere adressen.

Wij tippen twee van onze favoriete restaurants in Warschau:

Epoka | Michelin-aanbeveling

Zowel het interieur als de keuken van Epoka combineren geschiedenis en traditie met een creatieve, innovatieve aanpak. De chef-kok, Marcin Przybysz, baseert zich op kookboeken uit vorige eeuwen, te beginnen met Stefan Czerniecki’s “Compendium ferculorum” uit 1682. Het proefmenu neemt je mee naar vele Poolse culinaire tradities.

Restaurant Epoka

Rozbrat 20 | 1-ster

Dit jaar ontving Rozbrat 20 een eerste ster. En terecht! Chef-kok Bartosz Szymczak leerde het vak in Groot-Brittannië, maar zijn keuken schuwt ook Aziatische invloeden niet. Tegelijkertijd is zijn keuken sterk geïnspireerd op de Poolse keuken. Na de renovatie van vorig jaar is het interieur van het restaurant ook indrukwekkend – minimalistisch en elegant.

Restaurant Rozbrat

Advertentie

Advertentie

Michelinrestaurants in Krakau

Zowel in het oude stadsdeel van Krakau als in populaire wijken Kazimierz en Podgórze zijn er tal van restaurants die gerechten van wereldklasse serveren.

Vele combineren traditioneel Poolse smaken en producten met moderne kooktechnieken en artistieke bediening. Wat ons betreft reserveer je in ieder geval bij onderstaande restaurants een tafel.

Krakau

Wij tippen onze favoriete restaurants in Krakau:

Albertina | Michelin-aanbeveling

Dit restaurant is beroemd geworden om zijn kreeftgerechten. Alle zeevruchten komen rechtstreeks naar de tafels vanuit een enorme kreefttank, die persoonlijk wordt onderhouden door de chef-kok en mede-eigenaar, Grzegorz Fic . Albertina is een van de favoriete plekken voor verlovingen; menig vrouw en man uit Krakau hebben elkaar hier het jawoord gegeven.

Restaurant Albertina

MOLÁM | Bib-Gourmand

De bekroonde Bib Gourmand MOLÁM is een van de interessantste culinaire plekken van Krakau. De volledige naam – MOLÁM Thai Canteen & Bar – geeft perfect de sfeer weer. Je waant je hier echt in een Thaise bar – het is er altijd druk en het ruikt er naar intense kruiden. Dé plek voor fans van de authentieke Thaise keuken, maar met een kleine Poolse twist.

Restaurant MOLAM

Advertentie

Michelinrestaurants in Poznań

De laatste jaren is Poznań in opkomst als de Poolse hoofdstad van de moderne keuken. Je vindt hier heel wat plekken
met creatieve culinaire energie, waar chef-koks originele gerechten op het bord toveren met gebruik van lokale ingrediënten.

Dit zijn onze ultieme tips voor de beste restaurants in Poznań:

A Nóż Widelec | Michelin-aanbeveling

Op het menu van het restaurant staan gevulde koolrolletjes met gebakken bloedworst en knapperige boerenkool, eendenbout met szagówki en aardappelknoedels. Stuk voor stuk Pools en regionaal, maar met een modern karakter. De chef-kok en eigenaar – Michał Kuter – is opgeleid in Londen. Hij miste Polen en zoals hij zegt, “wilde iets doen in zijn eigen land, iets unieks creëren, van ons, maar volgens wereldnormen”.

A Noz Widelec

Zen On | Michelin-aanbeveling

Deze zaak wordt ook wel het koninkrijk van de ramen genoemd en is enorm populair. Je vindt er voor ieder wat wils: van een plantaardige versie met sesam en kokos tot een heldere gevogeltebouillon of een romige kreeftenbouillon. En als je niet van ramen houdt, kun je je laten verleiden door bao buns, dim sum dumplings of Aziatische kimchiburgers.

Restaurant Zen on

Advertentie

Michelinrestaurants in Gdańsk

Gdańsk is een stad die verrast. Je vindt er prachtige architectuur, fascinerende geschiedenis, originele gerechten en adembenemende natuur. Door de rijke geschiedenis, de ligging aan de Oostzee en het multiculturele karakter heeft

Gdańsk een heel scala aan ongewone gerechten die in de loop van haar meer dan duizendjarige bestaan zijn ontstaan.

Dit zijn twee van onze favoriete restaurants in Gdańsk:

ARCO by Paco Perez | 1-ster

Het menu van ARCO is geïnspireerd op de Europese keuken. Het restaurant ligt op de 33e verdieping, wat voor een prachtig uitzicht zorgt. Het wordt gerund door twee Michelingids-sterwinnaars – Chef Patron Paco Pérez en Chef Antonio Arcieri – en weet haar gasten in elk opzicht te verrassen. Naast heerlijk eten proef je er ook de lekkerste likeuren, het restaurant beschikt namelijk over een unieke likeurencollectie (met meer dan 3000 flessen!).

ARCO Paco Perez

Eliksir | 1 groene ster

Eliksir is niet alleen een restaurant, maar ook een cocktailbar, evenementenruimte en sigarenkamer. De Michelingids besloot dat Eliksir niet alleen een aanbeveling verdiende, maar ook, als enige restaurant in Polen, een unieke groene ster. Het restaurant zet zich in voor duurzame ontwikkeling – van verantwoorde inkoop tot slim energie- en afvalbeheer en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Restaurant Eliksir

Michelinrestaurants in Polen

Foto’s Warschau, Krakau, Poznań en Gdańsk : Polish Tourism Organisation
Foto Eliksir: Karol Kacperski, Eliksir Gdańsk
Foto’s Epoka, Rozbrat 20, Albertina, MOLAM, A Noz Widelec, Zen On en Arco by Paco Perez: Paweł Reszka,
Polish Tourism Organisation

Advertentie

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.