Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
sloveens brood

Dit Sloveens brood lijkt exact op de Italiaanse focaccia: zo maak je het!

Advertentie

Bloem, gist, water, zout en een beetje suiker: dat zijn alle ingrediënten die je nodig hebt om dit Sloveens brood genaamd pogača (spreek uit als pokatsjia) te maken. Het lijkt qua werkwijze en uiterlijk veel op de Italiaanse focaccia. Zo maak je ‘m!

Sloveens brood

Het klinkt als en lijkt veel op het Italiaanse focaccia, maar daar komt het brood niet vandaan. Volgens de verhalen stamt het eerste recept uit de vijftiende of zestiende eeuw, toen veel Turken uit Kroatië en Servië vluchtten en zich vestigden in Slovenië. Ik ontdekte het brood tijdens mijn bezoek aan de regio Bela Krajina, in het zuiden van Slovenië.

Het zuiden van Slovenië: Bela Krajina

De regio Bela Krajina bevindt zich langs de grensrivier Kolpa met Kroatië. De rivier is een van de warmste rivieren in het land en dus erg populair om in te zwemmen. De omgeving van Bela Krajina kenmerkt zich door veel natuur: schilderachtige uitzichten, prachtige groene bergen en mooie watervallen. Verreweg het populairste gerecht van de regio is dit ruitjesbrood, dat gemaakt wordt om te delen met je naasten. Het gerecht is zelfs Europees beschermd!

Tijd om te bakken: Sloveens brood

Het Sloveens brood wordt traditioneel gemaakt met feestelijke gelegenheden en is perfect om te delen: de breuklijntjes in het brood zijn bedoeld om het brood te scheuren en uit te delen in hapklare stukken. Snijden is dan ook uit den boze, zo leer ik van een Sloveense chef, die mij vandaag het brood leert bakken. Ik trek mijn schort aan en stroop de mouwen op.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Handjevol ingrediënten

Het bakken van het brood blijkt heel eenvoudig. Het enige wat je voor dit Sloveens brood nodig hebt, is bloem, suiker, zout, gist en water. Je mengt alle ingrediënten in een kom en kneedt het kort door tot een soepel deeg. Het deeg moet daarna ca. 50 minuten rusten, totdat het in volume toeneemt. Het echte werk begint daarna pas!

Het komt bij het maken van pogača heel precies dat je het deeg goed vormt. Het moet in het midden het dikst zijn en aan de randen aflopen. Het deeg telt banen van gelijke dikte en allemaal blokjes van gelijke grootte.

Wedstrijd voor het beste Sloveens brood

“Ieder jaar wordt er een wedstrijd georganiseerd voor de beste pogača. Ze kijken daar echt streng naar allemaal details!”, lacht de chef me toe terwijl ik het deeg kneed. De pogača wordt vooral gebakken met feestelijke gelegenheden, maar soms ook gewoon op zondag. Traditioneel wordt het brood bestrooid met grof zeezout en karwijzaad, maar volgens de chef zijn andere specerijen op dit Sloveens brood ook lekker. Ik moet meteen denken aan komijn- of korianderzaad.

Gelijke blokjes brood om te delen

Met de grootste precisie verdeel ik het deeg in gelijke banen. Ik snijd met een bot mes door tot aan de onderkant, zodat de groeven tijdens het bakken goed in het deeg staan, maar ik het deeg niet kapot maak. De groeven dienen straks als breuklijntjes, waarmee je het brood makkelijk kan scheuren. Het brood komt prachtig egaal en goudbruin uit de oven. Terwijl ‘ie eigenlijk nog te heet is, breek ik een blokje af om te proeven. Perfect zacht fluffy Sloveens brood!

sloveens brood

Sloveens brood (pogača)

Dit Sloveens brood (pogača) lijkt heel veel op de Italiaanse focaccia en maak je in een handomdraai. Met maar een handjevol ingrediënten zet je iets lekkers op tafel!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

 • 500 g bloem
 • 2 tl zout
 • 20 g verse gist (of 7 g gedroogde gist)
 • 1/2 tl suiker
 • 1 tl grof zeezout
 • 1-2 tl karwijzaad

Bereiding

 1. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje en aan de zijkant van de kom een gleufje. Doe het zout in het gleufje. Doe de verse gist en 300 ml lauwwarm water in het kuiltje in het midden. Zorg dat de gist nog niet direct in aanraking komt met het zout. Voeg de suiker toe.

 2. Meng het geheel met je handen tot een samenhangend deeg. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg nog 5-10 minuten verder op je werkblad tot het soepel en elastisch is.

 3. Doe het deeg in een kom en dek af met een schone theedoek. Laat ca. 50 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de laatste ca. 5 minuten de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C).

 4. Neem het deeg uit de kom en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het deeg uit door met je vingers vanuit het midden naar de randen te bewegen. Het brood moet een diameter van ca. 30 cm hebben.

 5. Maak gelijke banen in het deeg van ca. 2 vingers breed door met een bot mes inkepingen te maken. Zorg dat je doordrukt tot de bodem, maar het deeg niet doorsnijdt. Bestrijk het deeg met het ei. Bestrooi royaal met grof zeezout en karwijzaad.

 6. Bak het brood 20-25 minuten in de oven tot het mooi goudbruin is. Eet het dezelfde dag nog op, dan smaakt-ie het lekkerst.

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!