Van de beste prosciutto tot truffels, verse geitenkaas en verhitte conversaties met marktkoopmannen. Redacteur Anne dompelde zich een maand lang onder in de boerenkeuken van Umbrië.
Lang hoef ik niet te sjouwen als ik ’s avonds om elf uur uitstap op het verlaten dorpsstation Fabro-Ficulle. De enige andere treinverlater, een jongen niet ouder dan zeventien, heeft mijn zware koffer al overgepakt. O ja, we zijn in Italië. Hier is de man galant en de keuken ruw.
Liefde voor eten
Mijn liefde voor eten is zonder twijfel in Italië ontstaan. Tomaten en watermeloenen uit de moestuin, bistecca van de houtskoolbarbecue, zoutloos brood met olijfolie en ragù op plastic bordjes langs het zwembad, het zijn smaken die ik als kind op vakantie leerde kennen en die nooit meer uit mijn herinnering zijn verdwenen. Twintig jaar na dato dompel ik me een maand lang onder in de keuken van Umbrië. Uitvalsbasis is Podere del Buongustaio, de B&B met appartement van Adje Middelbeek. Zeven jaar geleden gooide ze het roer om en verkaste van Drenthe naar deze prachtige plek in Montegiove. “Vanwege de natuur, de stilte, het uitgestrekte landschap en het eten.”
Geen toeters en bellen
Want Adje is naast gastvrouw ook een gepassioneerd kok: “Umbrië is het meest basale gebied dat ik ken. Het is ongepolijster dan bijvoorbeeld Toscane, minder ingericht. Hier geen toeters en bellen, ben je gek. Die instelling zie je in de keuken terug. Eten met de seizoenen is hier zo vanzelfsprekend. Het is niet eens een topic – gewoon een bijeffect wanneer je eet wat in je eigen omgeving groeit. Als je de echte Italiaanse keuken wil leren kennen, dan is Umbrië de plek.”
Lees het hele verhaal over de beste culi-adresjes en de avonturen van Anne in Umbrië in foodies mei: Italia!
Tekst en foto's: Anne Heesink
Onze tips
Restaurants in Zwolle: dit zijn de beste hotspots & tips
19x romantische restaurants voor Valentijnsdag
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Maak een culinaire reis naar Japan met sterrenchef Soenil Bahadoer
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Meer dan 20 nieuwe (en bekende) spots op Bonaire
Restaurants in Sydney: de beste hotspots & tips
Dit is dé ultieme reis naar Australië – en jij kunt ‘m maken
Reizen naar Australië: zo plan je de perfecte rondreis
Lunchen in Arnhem: dit zijn onze favoriete plekken
Typisch eten in Australië: 7x gerechten die je wil proberen
Restaurants in Melbourne: de beste hotspots & tips
Turkish Airlines: luxe dineren op de grond én in de lucht
Restaurants in Istanbul: dit zijn de beste hotspots & tips
Citytrip in Gdańsk
Cape Tribulation Tour: dit wil je niet missen in Australië
Redactie