Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Yuzu Dining Bar Amsterdam

Yuzu Dining Bar: yakitori zoals je nog nooit hebt gezien

Profielfoto van BasBas Erkens

Bij dit Amsterdamse restaurant eet je de lekkerste yakitori en is het net alsof je even in Japan bent. Reserveer snel een tafeltje en ervaar zelf hoe goed Yuzu Dining Bar is!

Foto's: Pieter D'Hoop

Advertentie

Yuzu Dining Bar in Amsterdam

Aan de Kerkstraat in Amsterdam vind je de ietwat mysterieuze Yuzu Dining Bar. Een paar zitjes voor het pand, een lange cocktailbar en een open keuken kenmerken deze locatie - die overigens geweldig is ingericht.

Lange tafels en intieme hoekjes wisselen elkaar af, zodra je binnenstapt ruik je de geur van de Binchotan-houtskool, waarop de yakitori gegrild wordt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Advertentie

Wat is yakitori?

Yakitori is een Japanse vorm van gespiesd kippenvlees. De kip wordt gespiesd aan een kushi, een type braadspit gemaakt van staal, bamboe of soortgelijk materiaal. Daarna wordt de yakitori gegrild boven een houtskoolvuur, waarbij Yuzu Dining Bar het speciale Binchotan-houtskool gebruikt.

Vrij vertaald betekent 'yaki' niets anders dan 'grillen', en 'tori' niets anders dan 'vogel'. Yakitori betekent dus eigenlijk 'gegrilde vogel'. Deze traditionele manier van eten bereiden heeft een rijke geschiedenis in Japan.

Authentiek én modern

Bij Yuzu Dining Bar bereiden ze yakitori met respect voor de geschiedenis en tradities uit Japan, maar tegelijkertijd geven ze er een moderne twist aan. De gerechten bestaan uit gegrilde delen van de kip, van kop tot staart, waarbij elk gedeelte zijn eigen unieke smaak heeft.

Schrik dus niet van de kaart als je deze voor het eerst bekijkt, en probeer juist eens de gerechten die je niet kent. Juist door de zorg en aandacht die aan de gerechten wordt besteed, smaakt elk spiesje ongelooflijk goed. Zelfs als je niet van orgaanvlees houdt - bestel dan juist de spiesjes met orgaanvlees en laat je verrassen.

Van kop tot staart

Terwijl ik de kaart bestudeer verschijnt er een Yuzu Fizz voor mijn neus, een cocktail op basis van gin, vanille, yuzu en shiso. De eerste pagina van de menukaart is gevuld met alle yakitori, van spiesjes met kippendij tot aan spiesjes met krokante kippenhuid, kraakbeen en lever.

Ondertussen legt de bediening uit dat sommige yakitori even op zich laten wachten, alles wordt namelijk vers bereid. Daarnaast geldt dat niet alle spiesjes de hele avond beschikbaar zijn. Sommige ingrediënten zijn zo uniek en zeldzaam dat ze vaak al halverwege de avond uitverkocht zijn.

Voor de eerste ronde laat ik mij verrassen, niet veel later verschijnen de nankotsu (kraakbeen), bonjiri (staart), kawa (huid) en sunagimo (maag) voor mijn neus. Ondanks dat de vertalingen misschien niet erg smakelijk klinken, was elke hap onbeschrijfelijk lekker. Maar echt. Ik werd er stil van.

Yuzu Dining Bar in Amsterdam

Yuzu Dining Bar: verborgen parel

Nog veel meer yakitori verschijnen op tafel, afgewisseld met wat signature dishes zoals de miso cucumber en de saba no warayaki (makreel), die ik ken van Yuzu Dining in Den Haag. De cocktail heeft ondertussen plaatsgemaakt voor een glas sake, die perfect matcht met de yakitori.

Het ene gerecht smaakt nog lekkerder dan het andere gerecht, en elke hap kip smelt haast weg op je tong, vergezeld door een smaakexplosie vol umami. Deze verborgen parel in de Amsterdamse Kerkstraat is één van mijn nieuwe favorieten...

Vegetarische opties

Houd je niet van kip of wissel je graag af met groentegerechten? Bij Yuzu Dining Bar vind je naast de spiesjes met kip ook diverse groentegerechten op kaart. Stuk voor stuk met dezelfde liefde en aandacht bereid als de kip, waardoor elke hap naar meer smaakt.

Zowel de gegrilde tomaten als de spitskool én de ijsbergsla behoorden tot mijn favoriete gerechten van de avond. Vind je ze op de kaart? Niet twijfelen en meteen bestellen!

Omakase bij Yuzu Dining Bar

Geen zin om de kaart af te speuren en te moeten kiezen? Ga dan voor een omakase, waarbij de chefs voor jou bepalen. Gegarandeerd succes. Want als ik één ding heb geleerd tijdens mijn avond bij Yuzu Dining Bar, dan is het wel dat de chefs ongelooflijk goed kunnen koken en misschien wel dé allerlekkerste yakitori in Nederland maken.

Advertentie

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.