Wie aan een Deense vraagt: "Kun je mij de Deense taal leren?", zal al gauw gevraagd worden het tongstrelende toetje uit te spreken: rød grød med fløde. Probeer dat maar eens. Voor een buitenlander niet te doen! De tongue twister staat garant voor een hoop lol volgens de Denen en het is beslist een lekkere afsluiter van de avond.
Dus maken we het maar al te graag zelf, nog één keer: rød grød med fløde. Ofwel rood fruit met slagroom. Aan de slag!
Bereiding
Gebruik 600 g gemengd rood fruit, zoals vossenbessen (lingonberry's), aalbessen, frambozen of aardbeien uit de vriezer. Was de vruchtjes en haal de stelen eraf. Splits 1 vanillestokje en schraap het merg eruit. Meng met 1 el suiker. Doe het fruit in een steelpan samen met 400 ml water, 125 g suiker, het vanillestokje en het vanillemengsel. Laat een uurtje afgesloten staan. Breng aan de kook en zet het vuur lager zodra de besjes kapot zijn. Meng er 1-2 aangelengde maïzena doorheen en laat nog even doorwarmen. Strooi er een beetje suiker bovenop en serveer koud of warm, maar in ieder geval met een flinke dot slagroom erbovenop. Ook lekker over je havermout, yoghurt of skyr.Meer Scandinavische recepten? We zetten ze voor je op een rijtje:
Beeld: iStockROD GROD MED FLODE
Advertentie
Onze tips
Fine dining op Bonaire: 9x de beste tips & hotspots
Restaurants in Milaan: de beste hotspots, pizzeria’s & barretjes
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
Restaurants in Maastricht: dit zijn beste tips & hotspots
Yuzu Dining Bar: yakitori zoals je nog nooit hebt gezien
Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
Redactie