
Nog op zoek naar een mooi kerstcadeau voor jezelf of voor een ander? Een goed mes is onmisbaar in de keuken. Het merk XinZuo heeft verschillende in het assortiment, voor iedere keukenklus een geschikt exemplaar. Foodies’ chef Willem heeft de messen voor je getest!
Lees verder na de advertentie
Een goed mes maakt een wereld van verschil in de keuken. Misschien heb je het zelf weleens ervaren hoe vervelend het is om tomaten te snijden met een bot mes of irriteer jij je altijd aan het feit dat groenten niet zo fijn kan snijden als een chef? Daarom is het slim om een beetje te investeren en daarvoor tippen wij XinZuo. Dit is een opkomende Chinese messenmaker die staat voor kwaliteit én betaalbaarheid. Daarmee biedt XinZuo een interessant alternatief voor dure Japanse messen.
Scroll dan door naar beneden om erachter te komen wat onze chef van de messen vindt!
Meer leren over snijdtechnieken en tools?
XinZuo messen
XinZuo werkt met zorgvuldig geselecteerde materialen van over de hele wereld en bieden zo de beloofde kwaliteit. De meest innovatieve en hardste staalsoorten worden geïmporteerd uit Japan en voor de handgrepen wordt zorgvuldig gekozen voor mooie en duurzame houtsoorten. De harde stalen kern zorgt ervoor dat de messen lang scherp blijven – en dus ook duurzamer zijn in gebruik. Door deze kern te omhullen met afwisselende lagen roestvrij staal, ontstaan de karakteristieke Damascuspatronen in de lemetten.
Koksmessen
Dat klinkt goed, maar zijn die messen ook echt zo goed als ze beloven? Foodies’ chef Willem test het met allerhande keukenklusssen:
Europees koksmes
Een goed koksmes is de basis van elke keuken. Binnen de XinZuo B37 Damascus Series van het merk vind je zowel het Europese als het Chinese koksmes, elk met hun eigen snijtechniek. Bij het Europese koksmes, blijft de punt op de snijplank en maak je een vloeiende, wiegende beweging.
Willem: “Dit is voor mij het meest gebruikte mes in de keuken. Ik gebruik het liefst een klassiek koksmes voor het snijden van grove aardappelstukken voor de puree tot het allerfijnst gesnipperde sjalotje. Dit mes ligt goed in de hand en door het brede lemmet is er genoeg ruimte tussen je vingers en de snijplank. De lengte is ideaal, een groot bereik voor een vloeiende snijbeweging, maar niet te lang dat het mes in de weg zit of over de snijplank heen steekt.“


Chinees koksmes
Het Chinese koksmes vraagt juist om een op-en-neergaande snijtechniek, waarbij het extra gewicht van het mes helpt om moeiteloos door hardere ingrediënten te snijden, zoals aardappel of wortel. Tijdens het testen merkten we dat beide messen goed in balans liggen en comfortabel in de hand voelen. Bovendien blijven ze lange tijd scherp.
Willem: “Ik moet bekennen dat, voordat ik dit mes had, ik nauwelijks koksmessen gebruikte van dit type. Het is even wennen, omdat je hand zich een stuk hoger boven het product bevindt tijdens het snijden. Je maakt hiermee dan niet een vloeiende, draaiende beweging, maar meer een op en neer gaande rechte beweging. Maar wanneer je eenmaal gewend bent, snijd je hiermee heel snel en gelijkmatig. Ik vind dit mes, ondanks zijn forse formaat, heel geschikt voor het fijnere werk, zoals een mooie julienne van groenten voor in een salade of soep.“



Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Het uitbeenmes
Serveer jij dit jaar kip of kalkoen met kerst? Dan is een goed uitbeenmes onmisbaar. Dit mes heeft een smal en stevig lemmet, waarmee je gemakkelijk vlees losmaakt van het bot en pezen of vet verwijdert, zonder vlees te verliezen. Het is speciaal ontworpen voor kracht en precisie dicht langs het bot en biedt de benodigde controle bij het werken rondom gewrichten en kleinere stukken vlees.
De XinZuo B37 Damascus Series bevat ook een fileermes. Hoewel de messen op elkaar lijken, hebben ze een andere functie. Het fileermes is iets langer en dunner, en daarmee vooral bedoeld voor het fileren van vis of het heel nauwkeurig snijden van zachtere vleessoorten.
Willem: “Voor een vlees- en visliefhebber als ik, is een goed fileermes een must. Met de vlijmscherpe, licht gebogen punt kan ik met de precisie van het penseel langs botjes en pezen snijden. Ook het trancheren (in dunne plakjes snijden voor het serveren) vind ik het fijnst met dit mes. Met name door het dunne lemmet laat je het delicate vlees het beste tot zijn recht komen. Dit is wel een vrij groot uitbeenmes. Wil je bijvoorbeeld een kwartel of piepkuiken fileren? Dan is een maatje kleiner wellicht prettiger.”


Het sashimimes
Een voorgerecht dat bestaat uit dungesneden plakjes verse tonijn of zalm? Of wat dacht je van de perfecte ceviche? Voor zulke gerechten komt een sashimimes goed van pas. Dit mes is ontworpen voor precisiewerk zoals bij sashimi of sushi.
Het sashimimes, afkomstig van de XinZuo SO series, heeft een lang, smal lemmet van wel 27 cm, dat enkelzijdig geslepen is. Dat is een typisch kenmerk van Japanse messen. Hierdoor kun je zeer dunne, egale sneden maken in één vloeiende beweging, zonder de structuur van de vis te beschadigen.
Willem: “Ik voel me een echte professionele Japanse chef met dit mes. Het is een stoer mes – verfijnd, maar toch robuust. Door het lange slanke lemmet kan ik mooi in één haal vis trancheren, zodat je een mooi glad oppervlak krijgt. Er zit toch genoeg gewicht in het lemmet om te zorgen dat ik niet hoef te duwen. Het mes kan dus echt het werk voor me doen.“


XinZuo messenblok
Wil je alle messen op een veilige én mooie manier opbergen na gebruik? Dan maak je jouw messenset helemaal compleet met het dubbelzijdige magnetische messenblok. Je kunt er maar liefst 8 tot 12 messen aan hangen en dankzij het mooie design, gemaakt van massief en ecologisch verantwoord Acaciahout, is het een prachtige toevoeging in je keuken. Ook zit er een anti-slip mat aan de onderkant, zodat het blok altijd op zijn plaats blijft staan wanneer je een mes pakt of weer ophangt.
Willem: “Het messenblok is een mooie toevoeging aan je keuken. Het is superhandig dat je de messen zo van het blok kunt pakken terwijl je bezig bent. Je hebt ze hierdoor altijd bij de hand en doordat het blok een ruim oppervlak heeft, passen alle messen er veilig op. Daarnaast is het natuurlijk een prachtige eyecatcher op het aanrecht.”


Dit vinden wij van XinZuo
Willem: “Ik was aangenaam verrast door de messen van XinZuo. De prijs-kwaliteitverhouding is echt goed. Vergeleken met andere messen in deze klasse krijg je hier veel waar voor je geld. Ze liggen fijn in de hand en voelen stevig aan, al zijn ze misschien voor mensen met kleinere handen wat groot.Wat me vooral opviel, is hoe mooi ze eruitzien: de houten inleg geeft ze een luxe uitstraling en ze zijn tot in detail prachtig afgewerkt. En scherp zijn ze zéker! Hoe lang dat zo blijft, weet ik nog niet, maar de eerste indruk is goed. Eigenlijk heb ik geen minpunten. Als dit jouw stijl is, heb je aan deze messen een hele goede.”
Ben jij ook zo enthousiast geworden over de messen van XinZuo? Bestel ze dan via hun website en ga aan de slag als een echte chef-kok deze kerst!
Meer leren over snijdtechnieken en tools?
Onze tips

Bizar goede deal: dubbele Ninja airfryer nu maar €99 bij Albert Heijn

Supermarkt-kruidnoten getest: goedkoop blijkt het best

Van spicy tot knettersuiker: deze kruidnoten gaan viraal, maar zijn ze ook lekker?

Stovember is begonnen: zo win jij de populaire LOV-pan van Tefal

Landelijke ontbijtweek is gestart: deze recepten wil je meteen proberen

WIN: 3x ongefilterde olijfolie van Atrevido

Foodies kerstgelukjes: win deze geweldige prijzen in december

Wijnliefhebber? Deze masterclass krijg je nu cadeau bij Bruna en ReadShop

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



