Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
bord met aspergesoep

Aspergesoep

  • Eenvoudig

  • 35 minuten bereidingstijd35 min. bereidingstijd

Zodra de eerste asperges op de markt liggen, slaan wij groot in. Niet alleen om de klassieke combinatie met ham en ei te maken, maar ook om zelf aspergesoep te maken. Wij delen het recept, tips en heerlijke variaties!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • staafmixer
Zodra de eerste asperges op de markt liggen, slaan wij groot in. Niet alleen om de klassieke combinatie met ham en ei te maken, maar ook om zelf aspergesoep te maken. Wij delen het recept, tips en heerlijke variaties!
Tip
Wil jij langer van deze heerlijke seizoensgroente genieten? Dan is asperges invriezen een goed idee. Zo kun je de stengels langer bewaren en er later in het jaar soep van maken.

Bereiding

  1. Schil de asperges. Breng 1 l water met de schillen en de bouillonblokjes aan de kook. Laat ca. 5 minuten koken op laag vuur. Zeef de schillen uit het kookvocht. Snijd de asperges in stukken en doe ze met de slagroom bij het kookvocht in de pan. Kook de asperges in ca. 15 minuten gaar.

  2. Kook de eieren in ca. 7 minuten hard. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water en pel ze. Hak de eieren grof. Hak de ham grof. Snijd de bieslook fijn. Meng de eieren met de ham en de bieslook.

  3. Pureer de aspergesoep met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de boter door de soep. Verdeel de soep over kommen of borden en strooi er het ei-hammengsel in.

Per portie: 213 kcal | 10 g koolhydraten | 14 g eiwit | 12 g vet

© Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Styling: Femke van Waveren 

Serveertip
Een grote kom goedgevulde soep heeft misschien niks erbij nodig. Maar soms wil je wél iets bij de soep eten. En wat kies je dan? Ga bijvoorbeeld voor een lekker bijgerecht als een quiche of platbrood. Maak een lekkere tosti of een pizzabroodje óf ga voor vers, zelfgebakken stokbrood (of haal een lekker broodje bij de bakker).

Wat vind jij van dit recept?

4.6 / 5.0 (19 stemmen)

Bouillon invriezen

Wil jij nog wat langer van de smaak van asperges genieten? Dan is het slim om je zelfgemaakte soep van aspergeschillen in te vriezen. Geconcentreerde bouillon neemt minder ruimte in beslag, dus kook de bouillon het beste eerst flink in.

Tip

Giet de geconcentreerde bouillon in een ijsblokjesvorm en vries in. Zo heb je je zelfgemaakte ‘bouillonblokjes’ altijd op voorraad. In de diepvries is bouillon drie maanden houdbaar. Zo kun je ook na het voorjaar nog even vooruit!

Aspergesoep variaties

Het basisrecept voor de eenvoudige aspergesoep kun je naar eigen smaak aanpassen. Kies bijvoorbeeld eens groene asperges in plaats van het witte goud. Deze hebben een wat krachtigere en nootachtige smaak waar je een verrassend lekkere soep mee kunt maken. Of wat denk je van een combinatie van beiden? Dat is weer eens wat anders! Ook kun je ervoor kiezen om te variëren met verschillende soorten bouillon als basis. Aspergesoep maken kan met verschillende soorten bouillon, zoals kippenbouillon, groentebouillon of zelfs visbouillon.

Je kunt je aspergesoep natuurlijk in een handomdraai omtoveren tot een nóg smaakvollere soep met extra toevoegingen en toppings. Denk bijvoorbeeld aan eieren, bieslook en gekookte ham. Voeg jij liever zalmsnippers toe? Geen probleem! Je kunt zoveel lekkers toevoegen als je zelf wilt.

Garnering

Het is maar net wat je zelf lekker vindt. Als garnering wordt vaak ham gebruikt, maar ook zalmsnippers, ei en een snufje nootmuskaat zijn heel smaakvol.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!