Tirol is misschien wel de meest bekende deelstaat van Oostenrijk. Maar als foodie heb je in de westelijke kant van Oostenrijk nog veel meer te ontdekken. Tussen de bergtoppen in Tirol, Salzburg en Vorarlberg vind je deze bijzondere culinaire plekjes.

Hotspots in Oostenrijk

Oostenrijk dankt zijn culinaire identiteit onder andere aan zijn geografische ligging in het Donau- en Alpengebied in het hart van Europa. Daarnaast ook aan de invloeden van alle verschillende culturen. De laatste jaren worden lokale duurzame ingrediënten steeds belangrijker. Kwaliteitsproducten met een verhaal, gebruikt in authentieke bereidingen in combinatie met nieuwe moderne invloeden. Dat is dan ook de rode draad bij dit lijstje met hotspots in Oostenrijk.

Wil je ook iedere week de leukste hotspots & tips voor restaurants ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Destilleerdorp Stanz

Wanneer kun je een dorp met recht een ‘destilleerdorp’ noemen? Stanz in Tirol is het zonder enige twijfel. Het dorp telt zo’n 650 inwoners, ongeveer 150 huishoudens en daarvan produceren 90 distilleerders edele brandewijnen. Hier vind je al sinds de 17e eeuw ook de Giggus-distilleerderij, van meester-fruitteler Simon Nothdurfter. Een van de meest bekroonde distilleerderijen in Tirol. Simon: “Hier in Stanz hebben we bijzonder veel zonuren, de nachten zijn koud. Vaak tot 30 graden Celsius verschil. Dat zorgt voor heel zoet fruit.” Of het nu gaat om pruimen, appels, peren of abrikozen, Simons leven draait om de rijpe, zoete vruchten waarvan hij samen met zijn vader Stefan edele brandewijn maakt. Ze experimenteren erop los en ze geven hun kennis over de kunst van het brandewijn stoken graag door aan bezoekers. Overigens ben je er ook aan het juiste adres voor alcoholvrije dranken die ze aanbieden onder de naam ‘Simon’s Naturprodukte’.

Je vindt De Giggus-distilleerderij in deelstaat Tirol en online op giggus.at.

Oostenrijk: destilleerdorp Stanz

Foto: Giggus Brennerei / Simon Nothdurfter

Aanschuiven bij familie in Oostenrijk

In een 270 jaar oud pand in het ingetogen dorpje Obertilliach op 1.450 meter hoogte vind je Gasthof Unterwöger, een echt familiebedrijf. “Mijn grootvader doet de boekhouding, mijn zwager runt de keuken, onze vrouwen zorgen voor de gasten en mijn zoon volgt momenteel een slagersopleiding en zal in mijn voetsporen treden”, vertelt Josef Lugger. Hij is de derde generatie die het Gasthof runt, waar je graag direct aan tafel aanschuift: “Wij vinden het erg belangrijk om te weten waar de producten die op het bord van onze gasten terechtkomen, vandaan komen – en dat zijn bij voorkeur onze eigen producten, zoals ons vlees.”

Op zijn alm vind je lokale rassen zoals het Tiroler Grauvieh en het Tiroler bergschaap. “Deze rassen zijn gewend aan het barre weer hier in de bergen”, legt Lugger uit. Datzelfde weer zorgt voor een winterwonderland met in totaal 140 kilometer aan langlaufloipes, skipistes en wandelroutes voor sneeuwschoentochten. Waarna het eten voor je klaarstaat.

Je vindt Gasthof Unterwöger in deelstaat Tirol (regio Osttirol) en online op hotel-unterwoeger.at.

Oostenrijk

Foto: Meyer

Haute cuisine in glazen potten

Wie een bijzonder stukje Oostenrijk mee naar huis wil nemen, is bij Wolfgang Mätzler aan het goede adres. “Vooral het vangen van de smaken van rijp fruit en verse groenten van biologische boerderijen is mijn passie.” Daarom richtte Wolfgang begin 2020 zijn food start-up ‘FAIRkocht’ op. Na een opleiding tot kok en jarenlang als chef-kok in een bekroond restaurant te hebben gewerkt, biedt hij nu haute cuisine in glazen potten aan – als takeawaygerechten. “Ik heb altijd al geweckt. Maar nu is het zo’n beetje mijn fulltime job.” Sommige glazen potten bevatten kant-en klare gerechten zoals wortelsoep, andere zijn basics zoals kalfsbouillon, die het dagelijkse koken naar een fine-diningniveau tillen. Het zijn allemaal ‘verhalen in een glazen pot’ die Wolfgang maar al te graag vertelt.

Neem een potje mee vanuit deelstaat Vorarlberg of bezoek de webshop online via fairkocht.shop.

FAIRkocht in Oostenrijk

Foto: Fairkocht GmbH / Angela Lamprecht

Skihut

Denk je te weten wat je bij een skihut en een après-ski-gelegenheid kunt verwachten? De 26-jarige Julian Scharfetter gooit al jouw ideeën overhoop en geeft je een skihut-ervaring die je bij zal blijven: “De meeste skihutten bieden alleen maar junkfood aan en bij de après-ski hebben ze alleen maar allerlei soorten schnaps en brandewijn. Ik wilde laten zien dat het anders kan.” Zoek je het graag hogerop? Neem dan een kijkje bij zijn op een hoogte van 1.970 meter gelegen Weitmoser Schlossalm, waar hongerige skiërs gerechten geserveerd krijgen zoals Alpenburgers of verse rundvleestartaar van biologisch rundvlees uit de Pinzgau, maar ook klassiekers zoals ‘Berner Würstel’.

In de Weitmoserin bij het dalstation in Bad Hofgastein serveert Julian geraffineerde gerechten van regionale producten, zoals een wrap gevuld met gerookte forel of verse ‘Fleischkrapfen’ (met vlees gevulde beignets). Daarnaast worden er niet alleen wijnen geserveerd van wijnboeren die een holistische kijk op hun bedrijf hebben en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, maar ook bieren van de particuliere brouwerij Trumer.

Je vindt Weitmoser Schlossalm en Weitmoserin in de deelstaat Salzburg, neem alvast een kijkje op weitmoser.at.

Weitmoser-Schlossalm-in-Bad-Hofgastein_© Manuel-Marktl

Foto: Manuel Marktl

Meer ontdekken over culinaire hotspots in Oostenrijk? Van handige tips tot leuke verhalen, kijk op austria.info.