Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
sloveense laagjescake

Dit is de bekendste Sloveense laagjescake en jij wilt ‘m proeven

Advertentie

Zoek je nog een last-minute vakantiebestemming? Denk aan Slovenië! Het land heeft prachtige natuur en een rijke gastronomie die vol zit met oeroude streekgerechten. Yvonne was op reis in de regio Prekmurje en ontdekte daar deze bekende en heerlijke Sloveense laagjescake.

Sloveense laagjescake – Prekmurje Gibanica

De eerste twee dagen van mijn reis breng ik door in de regio Prekmurje, in het oosten van Slovenië. Het is zo’n tweeënhalf uur rijden van de hoofstad Ljubljana. De regio Prekmurje behoorde tot 1919 tot het koninkrijk Hongarije en werd pas na de Eerste Wereldoorlog onderdeel van Slovenië. De streek kent om die reden een eigen dialect, het Prekmürščina, dat tot op de dag van vandaag wordt gesproken. De regio is ook bekend om zijn prachtige laagjescake: de Prekmurje Gibanica.

Prekmurje Gibanica is een Sloveense laagjescake met maandzaad en hüttenkäse. Ik mag bij House of Gibanica mijn eigen cake bakken. Als ik de bakkerij binnenkom staat de chef al op mij te wachten. De ingrediënten mooi uitgestald op de werkbank. “De gibanica is een gebak met laagjes van walnoten, appels, rozijnen, maanzaad en hüttenkäse, gescheiden door een heel dun laagje deeg, vergelijkbaar met filodeeg. De laagjes moeten op een bepaalde manier worden opgebouwd, om de naam Prekmurje Gibanica te mogen krijgen. Sinds 2019 heeft de taart de status van nationale specialiteit van Slovenië”, vertelt de chef mij.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hele dunne laagjes deeg

Het moeilijkste van het maken van de gibanica zijn de hele dunne laagjes deeg. De chef heeft het deeg al voorbereid, we moeten het alleen voor elk laagje superdun uitrollen. We vetten het werkblad en onze handen in met olie en duwen de bol deeg voorzichtig uit tot een dunne lap. Daarna pakken we het deeg samen op in onze handen en trekken we het met de ruggen van onze handen steeds verder uit, tot je er bijna doorheen kunt kijken. De eerste twee keer prik ik met mijn nagel en gat in het deeg, maar gelukkig weet de chef ze creatief weer dicht te drukken. De taart telt uiteindelijk acht laagjes. Het flinterdunne deeg zie je tussen de lagen maanzaad of kaas amper terug.

sloveense laagjescake

Alle smaken in balans

De laagjes deeg worden zorgvuldig over elke laag vulling gespannen. De bedoeling is om zo weinig mogelijk lucht tussen de lagen te hebben, zodat je een strak eindresultaat krijgt. Om ervoor te zorgen dat het deeg lekker soepel en vochtig blijft, giet ik scheutig met gesmolten boter over iedere laag deeg. Na bijna een uur voorbereidingstijd, is de taart klaar om in de oven te gaan. De taart moet nog minstens een uur de oven in, maar gelukkig hadden ze al een taart klaarstaan. Met mijn vork prik ik voorzichtig recht naar beneden door de taart, zodat ik zeker weet dat ik iedere laag proef. De Sloveense laagjescake is heerlijk, niet te zoet. De appel, de walnoten, de kaas; alles is in balans.

sloveense laagjescake

Zelf maken: Sloveense laagjescake

Wil je zelf aan de slag met deze populaire Sloveense laagjescake? Deze Sloveense moeder en dochter leggen perfect uit hoe je ‘m stap voor stap bakt. Mijn tip: eet hem als hij nog een beetje lauwwarm is.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!