Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
stoofpeertjes

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Advertentie

Stoofperen zijn heerlijk en super makkelijk om zelf te maken. De Nederlandse klassieker is gewoonweg te lekker om te vergeten. Met ons recept en tips maak je de stoofpeertjes net zo lekker als die van je oma!

Zelf ouderwets stoofperen maken

Stoofpeertjes worden vooral in de herfst en winter gegeten omdat het een heerlijk warm nagerecht is. Daarnaast is de Gieser Wildeman peer – die je het beste kunt gebruiken wanneer je zelf stoofperen maakt – verkrijgbaar van oktober tot en met februari. Dit is dus het perfecte moment om zelf stoofperen te maken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Basisrecept stoofperen maken

Om de lekkerste stoofperen zelf te maken delen wij het beste basisrecept voor stoofperen met je:

  1. Doe 500 ml rode wijn, 100 g suiker en diverse specerijen (5 laurierblaadjes, 2 stuks steranijs en 1 kaneelstokje), en eventueel het perenrood voor de kleur, in een pan waarin 10 peertjes precies naast elkaar op de bodem passen.
  2. Schil de 10 peren met een dunschiller mooi vanaf het steeltje naar beneden. Leg de peren direct in de wijn. Zorg dat de peren helemaal onderstaan, schenk daarvoor eventueel wat extra wijn in de pan.
  3. Verwarm het geheel rustig tot het bijna kookt en zet dan het vuur laag, zodat de wijn tegen het kookpunt blijft. Zet eventueel een passend schoteltje op de peren om ze ondergedompeld te houden. Pocheer de peertjes in ca. 45 minuten gaar. Ze zijn gaar als een mes er makkelijk doorheen prikt.
  4. Laat de peren afkoelen in de siroop.
Liever een alcoholvrije variant?

Vervang de wijn dan met druiven- of bessensap. Zo zijn de stoofperen geschikt voor iedereen.

Stoofperen recepten

Natuurlijk kun je met het basisrecept volop variëren. Heb je bijvoorbeeld wel eens stoofpeertjes met witte wijn gemaakt? Zo krijg je witte in plaats van rode peren. Leuk voor de afwisseling! Of varieer er op los met verschillende specerijen. Wat dacht je van rozemarijn of miso? Bekijk de lekkerste recepten met stoofperen en ga zelf aan de slag!

redactiefavoriet
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Een karamel gemaakt van miso is als je het ons vraagt de hemel op aarde. In combinatie met de amandelen en het smeuïge vanille-ijs wil je nooit meer een ander dessert.

Bekijk volledige recept

Voor de miso-karamelperen

300 g suiker
750 ml sinaasappelsap
1 el korianderzaad
400 g stoofperen
3 el rode miso
50 g amandelschaafsel (geroosterd)

Voor het ijs

125 g gebrande cashewnoten
1 vanillestokje
2 blikken volvette kokosmelk (à 400 g)
275 g suiker
1/2 tl zout
ijsmachine

Bereiding

  1. Week voor het ijs de cashewnoten een nacht in water. Giet de cashewnoten de volgende dag af. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Doe de noten met de kokosmelk, het vanillemerg, de suiker en het zout in een blender en pureer in 5-10 minuten tot een zeer glad mengsel. Zet minstens 4 uur in de koelkast.

  2. Draai van het mengsel in een ijsmachine een smeuïg ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine. Schep het ijs in een afsluitbare bak of dek het goed af met vershoudfolie en zet het in de vriezer.

  3. Doe voor de peren de suiker met een scheutje water in een ruime pan en laat op middelhoog vuur karamelliseren. Neem van het vuur als de karamel mooi goudbruin is en blus (voorzichtig) af met het sinaasappelsap. Verwarm opnieuw rustig en laat koken tot de karamel helemaal is opgelost. Voeg het korianderzaad toe.

  4. Schil de peren en halveer ze in de lengte. Leg de peren in de karamel en leg een velletje bakpapier op de peren. Leg eventueel een schoteltje erop om te zorgen dat de peren onder blijven staan. Pocheer de peren op laag vuur in ca. 35 minuten gaar. Neem de peren voorzichtig uit de karamel en laat afkoelen. Roer de miso los met 100 ml van de karamel. Meng het geheel door de rest van de karamel. Laat afkoelen. Leg de peren in de miso-karamel en bewaar in de koelkast.

  5. Neem het ijs ca. 15 minuten voor gebruik uit de vriezer. Verdeel de peren over kommetjes en schep er een bol van het ijs bij. Schep er nog wat van de karamel overheen. Maak af met het amandelschaafsel.

Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen Styling: Femke van Waveren

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!