Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Brioche-ster met hazelnootpasta

Brioche-ster met hazelnootpasta

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • en 30 minuten wachttijd en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor het deeg

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de gist met de lauwwarme melk en laat het mengsel ca. 10 minuten staan. Meng in de kom van een staande mixer 300 g bloem met de suiker en het zout. Kluts de eieren los en meng ze met de gistmelk. Voeg dit mengsel toe aan de bloem en kneed met de deeghaak in ca. 5 minuten tot een glad deeg. Voeg de zachte boter stukje voor stukje toe en kneed het geheel nog ca. 5 minuten door tot de boter goed opgenomen is. Voeg pas het volgende stukje toe als het vorige stukje opgenomen is. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

  2. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 4 gelijke delen. Vorm mooie bolletjes van het deeg en leg ze op een bord of schaal. Dek losjes af en zet ca. 10 minuten in de vriezer. De boter in het deeg wordt dan wat harder en het deeg is dan makkelijker te hanteren.

  3. Rol 1 bolletje deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 25 cm Ø. Zorg dat de vorm mooi rond is. Leg de deegcirkel op een vel bakpapier. Bestrijk het deeg tot aan de rand met 2 el hazelnootpasta en strooi er wat sinaasappelschil over. Rol het volgende deegbolletje uit en leg hem precies bovenop de eerste. Doe dit zorgvuldig want als het deeg eenmaal op de pasta ligt kun je het niet meer verplaatsen. Bestrijk weer met 2 el hazelnootpasta en bestrooi met sinaasappelschil.

  4. Herhaal nogmaals met het derde bolletje deeg, 2 el hazelnootpasta en de overige sinaasappelschil. Sluit af met het laatste bolletje deeg. Druk exact in het midden van de stapel met een glas of schaaltje een cirkel (8-10 cm Ø) in het deeg, maar snijd het deeg niet helemaal door.

  5. Snijd het deeg vanaf deze cirkel tot aan de rand rondom 16 keer in, telkens op gelijke afstand. Begin met tegenoverliggende insneden en halveer dan telkens de tussenliggende stukken.

  6. Draai telkens 2 naast elkaar liggende repen deeg 3 halve slagen in tegenovergestelde richting en druk de uiteindes stevig tegen elkaar. Herhaal rondom tot je een mooie stervorm hebt. Schuif het bakpapier met de ster op een bakplaat. Dek losjes af en laat ca. 30 minuten rijzen op een warme plek.

  7. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bestrijk de deegster met de eidooier en strooi er de gehakte pistachenootjes over. Bak in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Bestuif eventueel met poedersuiker voor het serveren.

Per portie: 369 kcal | 38 g koolhydraten | 9 g eiwit | 19 g vet

Foto’s & receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)