Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Cover voor Citroen-polentacake met gekonfijte citroenschijfjes

Citroen-polentacake met gekonfijte citroenschijfjes

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Met een vleugje citroen krijgt elk baksel een heerlijk frisse twist. In deze citroen-polentacake speelt de citrusvrucht de hoofdrol, van het luchtige beslag tot de gekonfijte citroenschijfjes bovenop. Een perfecte balans tussen zoet en fris. Lekker bij een kop thee of als feestelijk dessert!

Lees verder onder de advertentie

Aantal cakes
1

Ingrediënten

Voor de cake

Voor de gekonfijte citroen

Benodigdheden

  • bakpapier
Met een vleugje citroen krijgt elk baksel een heerlijk frisse twist. In deze citroen-polentacake speelt de citrusvrucht de hoofdrol, van het luchtige beslag tot de gekonfijte citroenschijfjes bovenop. Een perfecte balans tussen zoet en fris. Lekker bij een kop thee of als feestelijk dessert!
Polenta
Deze cake klinkt natuurlijk heerlijk, maar wat is polenta eigenlijk precies? Vroeger werd het gemaakt van graan, maar tegenwoordig wordt in plaats daarvan maïsgriesmeel gebruikt. Dit is gemaakt van maïs die eerst gedroogd is en vervolgens fijngemalen tot meel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 125°C / hetelucht: 100°C). Breng voor de gekonfijte citroen de suiker met het water aan de kook. Pluk de blaadjes van de takjes tijm en roer door de suikersiroop.

  2. Was de biologische citroenen met heet water, wrijf droog en snijd in zeer dunne schijfjes. Verdeel de citroen over de bodem van een ovenschaal en schenk de hete suikersiroop eroverheen.

  3. Konfijt de citroenschijfjes ca. 2 uur in de oven tot ze glazig zien. Schep de siroop tijdens het bakken regelmatig over de schijfjes. Houd apart.

  4. Leg voor de cake de citroen in een pannetje en doe er water bij tot de citroen volledig onder staat. Leg er een hittebestendig bord op, zodat de citroen onder water blijft staan.

  5. Breng op middelhoog vuur aan de kook en kook de citroen ca. 30 minuten, of tot hij helemaal zacht is. Voeg eventueel meer water toe als het te veel verdampt.

  6. Laat de citroen uitlekken en laat helemaal afkoelen. Snijd de citroen als het volledig is afgekoeld in parten en verwijder eventuele pitjes.

  7. Doe de parten samen met de extra vierge olijfolie in een hoge kom of beker. Mix met een staafmixer of blender tot een glad geheel.

  8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed de bodem van een cakeblik met bakpapier.

  9. Klop de eieren met de suiker luchtig. Meng het citroenmengsel erdoor.

  10. Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de polenta, het bakpoeder en het zout. Spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel tot een egaal beslag.

  11. Spatel het beslag in het cakeblik en bak in ca. 45 minuten gaar, tot een prikker er droog uit komt. Laat even afkoelen in de vorm en neem vervolgens de cake uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen.

  12. Verdeel voor serveren de plakjes gekonfijte citroen over de cake. Besprenkel met wat extra siroop. Klop de mascarpone lobbig met de slagroom. Serveer de cake met de room.

Per portie: 554 kcal | 67 g koolhydraten | 7 g eiwit | 40 g vet

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)