
Citroen-polentacake met gekonfijte citroenschijfjes
Eenvoudig
45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd
ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 125°C / hetelucht: 100°C). Breng voor de gekonfijte citroen de suiker met het water aan de kook. Pluk de blaadjes van de takjes tijm en roer door de suikersiroop.
Was de biologische citroenen met heet water, wrijf droog en snijd in zeer dunne schijfjes. Verdeel de citroen over de bodem van een ovenschaal en schenk de hete suikersiroop eroverheen.
Konfijt de citroenschijfjes ca. 2 uur in de oven tot ze glazig zien. Schep de siroop tijdens het bakken regelmatig over de schijfjes. Houd apart.
Leg voor de cake de citroen in een pannetje en doe er water bij tot de citroen volledig onder staat. Leg er een hittebestendig bord op, zodat de citroen onder water blijft staan.
Breng op middelhoog vuur aan de kook en kook de citroen ca. 30 minuten, of tot hij helemaal zacht is. Voeg eventueel meer water toe als het te veel verdampt.
Laat de citroen uitlekken en laat helemaal afkoelen. Snijd de citroen als het volledig is afgekoeld in parten en verwijder eventuele pitjes.
Doe de parten samen met de extra vierge olijfolie in een hoge kom of beker. Mix met een staafmixer of blender tot een glad geheel.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed de bodem van een cakeblik met bakpapier.
Klop de eieren met de suiker luchtig. Meng het citroenmengsel erdoor.
Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de polenta, het bakpoeder en het zout. Spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel tot een egaal beslag.
Spatel het beslag in het cakeblik en bak in ca. 45 minuten gaar, tot een prikker er droog uit komt. Laat even afkoelen in de vorm en neem vervolgens de cake uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen.
Verdeel voor serveren de plakjes gekonfijte citroen over de cake. Besprenkel met wat extra siroop. Klop de mascarpone lobbig met de slagroom. Serveer de cake met de room.