Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Twee stukjes citroenparfait met daar overheen verkruimelde psitachenoten en peren-chilijam.

Citroenparfait met peren-chilijam

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd

Deze citroenparfait met peren-chilijam combineert romige yoghurt met de friszure smaak van citroen en een vleugje pit. En het beste? Je maakt dit ijs zonder machine!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
15

Ingrediënten

Voor de chilijam

Benodigdheden

  • vershoudfolie
Deze citroenparfait met peren-chilijam combineert romige yoghurt met de friszure smaak van citroen en een vleugje pit. En het beste? Je maakt dit ijs zonder machine!
Wist je dat?
Parfait is een heerlijk luchtig, romig dessert dat in veel keukens op een andere manier wordt gemaakt, maar eigenlijk gewoon een bevroren mousse is. Ga aan de slag met het basisrecept en leer het als de beste!

Bereiding

  1. Was de bio-citroenen goed met heet water. Leg de citroenen in een ruime pan en zet ze onder water.

  2. Breng aan de kook met een deksel op de pan en laat ca. 30 minuten koken, tot de schil helemaal zacht en glazig is. Giet af en laat afkoelen.

  3. Pureer de citroenen met een scheut water in een keukenmachine, en wrijf door een zeef. Je moet ca. 300 g citroenpuree overhouden.

  4. Meng de gecondenseerde melk met de citroenpuree. Klop de slagroom lobbig met een snuf zout en spatel voorzichtig door het citroenmengsel.

  5. Bekleed een cakevorm met vershoudfolie. Schenk het mengsel in de cakevorm. Dek goed af met vershoudfolie en zet minimaal 12 uur in de vriezer.

  6. Schil voor de chilijam de peren en snijd in stukken. Verwijder de steeltjes van de pepers en eventueel de zaadlijsten als je niet van pittig houdt.

  7. Hak de chilipepers fijn en doe met de peer, het citroensap en de geleisuiker in een pan. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken.

  8. Schenk in een schone pot en sluit direct af. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de jam tot 2 maanden in de koelkast bewaren.

  9. Stort de parfait uit de vorm en snijd in plakjes. Leg op bordjes en schep een lepel van de chilijam erop.

  10. Hak de pistachenoten fijn. Bestrooi ieder bordje met wat gehakte pistachenoten.

Per portie: 283 kcal | 35 g koolhydraten | 4 g eiwit | 14 g vet

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!