Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Espresso-martinitulband

Espresso-martinitulband

In samenwerking met Côte d'Or
  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Voor de wodkakaramel

Benodigdheden

  • tulbandvorm (24 cm Ø)
Wil jij aan de slag met dit tulband recept? Met deze handige instructievideo wordt dat nóg makkelijker!

Bereiding

  1. Vet een tulbandvorm in met boter. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Smelt de boter, de chocolade en het water samen in een pan.

  2. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, het espressopoeder, de basterdsuiker, het zout en het cacaopoeder. Kluts in een andere kom de eieren met de zure room.

  3. Schenk het chocolademengsel en het eimengsel bij het bloemmengsel en roer goed door tot een glad beslag. Schep het beslag in een tulbandvorm (24 cm). Bak de cake in 50-55 minuten gaar in de oven. Controleer de gaarheid door een houten prikkertje in de cake te steken; als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

  4. Neem de cake uit de oven en laat ca. 20 minuten afkoelen in de vorm. Stort de tulband op een grote schaal of bord en laat verder afkoelen. Bewaar tot 3 dagen goed afgedekt met vershoudfolie of langer in de vriezer.

  5. Karamelliseer voor de wodkakaramel de suiker met het water in een ruime pan met dikke bodem tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig heen en weer. Neem de pan van het vuur en blus af met de room. Voorzichtig want dit spettert een beet je. Breng aan de kook en laat rustig de karamel oplossen in de room. Hoe langer je de karamel laat koken, hoe dikker hij wordt (let op: tijdens het afkoelen wordt de karamel nog dikker). Neem van het vuur en roer de boter, de wodka en een snuf zout erdoorheen. Laat afgedekt afkoelen.

  6. Schenk vlak voor serveren de karamel over de tulband. Maak af met suikerparels naar keuze.

Per stuk (12): 542 kcal | 62 g koolhydraten | 5 g eiwit | 30 g vet

Receptuur: Willem van Santen en Lotus van Overveldt Fotografie: Willem van Santen Styling: Marijn Visser Keramiek: Corinne van Baast

Wat vind jij van dit recept?

3.6 / 5.0 (7 stemmen)