Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

espresso martini-tulband

Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer

Een supersmeuïge chocoladecake met gouden karamelsaus, wie kan dat nou weerstaan? Niet voor niets siert de espresso-martinitulband de cover van Het Grote Kerstnummer van Foodies! Om het jou nog gemakkelijker te maken om aan de bak te gaan, delen wij een handige instructievideo met tips & tricks.

Lees verder onder de advertentie

De oeh’s en ah’s vliegen je om de oren wanneer je de espresso-martinitulband op tafel zet. Hij staat dan ook niet voor niets op de cover van Het Grote Kerstnummer van Foodies. Op pagina 90 vind je het recept of scroll snel verder…

Wil jij ‘m gaan maken? Bekijk dan eerst deze handige instructievideo:

Espresso-martinitulband

Espresso-martinitulband

Een supersmeuïge chocoladecake met gouden karamelsaus, wie kan dat nou weerstaan?

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g boter (+ extra)
  • 200 g Côte d’Or pure chocolade
  • 125 ml water
  • 170 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 8 g espressopoeder (oploskoffie)
  • 300 g bruine basterdsuiker
  • 1 snuf zout
  • 25 g cacaopoeder
  • 3 eieren
  • 125 ml zure room
  • suikerparels (bijv. goud- of bronskleurig, bij de bakwinkel of online verkrijgbaar)

Voor de wodkakaramel

  • 200 g suiker
  • 1 scheutje water
  • 100 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 25 ml wodka
  • zout

Benodigdheden

  • tulbandvorm (24 cm Ø)

Bereiding

  1. Vet een tulbandvorm in met boter. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Smelt de boter, de chocolade en het water samen in een pan.

  2. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder, het espressopoeder, de basterdsuiker, het zout en het cacaopoeder. Kluts in een andere kom de eieren met de zure room.

  3. Schenk het chocolademengsel en het eimengsel bij het bloemmengsel en roer goed door tot een glad beslag. Schep het beslag in een tulbandvorm (24 cm). Bak de cake in 50-55 minuten gaar in de oven. Controleer de gaarheid door een houten prikkertje in de cake te steken; als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

  4. Neem de cake uit de oven en laat ca. 20 minuten afkoelen in de vorm. Stort de tulband op een grote schaal of bord en laat verder afkoelen. Bewaar tot 3 dagen goed afgedekt met vershoudfolie of langer in de vriezer.

  5. Karamelliseer voor de wodkakaramel de suiker met het water in een ruime pan met dikke bodem tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig heen en weer. Neem de pan van het vuur en blus af met de room. Voorzichtig want dit spettert een beet je. Breng aan de kook en laat rustig de karamel oplossen in de room. Hoe langer je de karamel laat koken, hoe dikker hij wordt (let op: tijdens het afkoelen wordt de karamel nog dikker). Neem van het vuur en roer de boter, de wodka en een snuf zout erdoorheen. Laat afgedekt afkoelen.

  6. Schenk vlak voor serveren de karamel over de tulband. Maak af met suikerparels naar keuze.

Receptuur: Willem van Santen en Lotus van Overveldt Fotografie: Willem van Santen Styling: Marijn Visser Keramiek: Corinne van Baast

Tip!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!