Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Fish & chips met uienbhaji

Fish & chips met uienbhaji

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 5 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 5 min. bereidingstijd

Aantal personen
2

Ingrediënten

Voor het beslag

Voor de friet

Voor de vele regen op de Britse Eilanden hebben ze een goede oplossing: pubs! Ook in Nederland zijn regenbuien de zomer niet vreemd, dus kun je thuis aan de slag met deze pubklassieker – trouwens ook heerlijk als de zon schijnt.

Bereiding

  1. Doe voor het beslag de bloem, de gist, de specerijen, de chilipeper, de koriander en een flinke snuf zout in een kom en roer door elkaar. Klop het bier erdoorheen tot je een glad beslag hebt. Dek af en houd apart terwijl je de friet maakt.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Doe voor de friet de helft van de olie in een braadslee en zet in de oven om op te warmen. Doe de aardappelpartjes in een kom en schep om met de rest van de olie, het currypoeder en een snuf zout. Doe in de braadslee en bak ca. 30 minuten in de oven. Schep om en bak nog ca. 15 minuten, tot de friet gaar en krokant is. Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 110°C / hetelucht: 90°C) om de friet warm te houden.

  3. Roer de ui door het beslag en zorg dat de halve ringen niet aan elkaar zitten. Verhit 10 cm zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 180°C. Doe wat bloem op een bord, wentel de vis erdoor en klop overtollig bloem eraf. Haal de vis door het beslag en zorg dat het bedekt is met een flinke laag beslag en ui. Laat de vis voorzichtig in de olie zakken en frituur in ca. 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken boven de pan en leg op een rooster met keukenpapier. Serveer met de friet en de citroenmayo.

*Curryzout
Roer 1 el garam masala (Indiaas specerijenmengsel) en 2 el zeezout door elkaar.

**Limoenmayonaise
Roer 1 geperst teentje knoflook en het rasp en sap van 1 grote bio-limoen door 100 g mayonaise.

Per portie: 840 kcal | 105 g koolhydraten | 40 g eiwit | 24 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Tom Kerridge Fotografie: Maja Smend Styling: Sarah Birks Foodstyling: Jennifer Joyce

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)