Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
jamie oliver

Florentijnse steak van Jamie Oliver

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bistecca alla Fiorentina is de koning van de Italiaanse steaks. Het is een dikke T­bone­ of porterhousesteak die vrij rauw gebakken wordt – lekker, natuurlijk, maar ik heb de mijne het liefst medium. Bak één grote steak, dan heb je hem beter onder controle en krijgt hij een krokant korstje, terwijl het vlees vanbinnen mooi rood en sappig blijft. Florentijnse steak wordt traditioneel op houtskool geroosterd, maar wij gebruiken gewoon een pan. Met de aardappels en salsa verde heb je een waanzinnige avondmaaltijd voor vier bofkonten.

Bereiding

  1. 1. Laat je steak op kamertemperatuur komen. Was de aardappels, snijd ze in stukjes van 3 cm en kook ze met de ongepelde tenen knoflook 8 minuten in gezouten kokend water. Snijd de vetrand van de steak bij tot een dikte van 1 cm en leg het vlees opzij. Snijd de vetrandjes in blokjes en bak ze in een koude koekenpan op matig hoog vuur. Giet het vet af zodra de blokjes flink sissen, doe de aardappels en tenen knoflook in de pan en bak het geheel 30  minuten onder regelmatig roeren, tot ze goudgeel en krokant zijn. Voeg 2 minuten voor het eind van de baktijd de afgeriste rozemarijn­naaldjes erbij en zet het vuur laag.

  2. 2. Zet intussen een andere koude koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur en bak de steak 6 minuten op de vetlaag in de pan, tot het randje uitgebakken en donker goudbruin is. Bak hem nu 6 minuten op het bot om hem op te warmen en vervolgens 6 minuten aan elke kant (of 8 minuten voor medium rare). Leg de steak op een snijplank, dek hem af en laat hem even rusten. Sprenkel het braadvocht uit de pan over de aardappels.

  3. 3. Pluk de munt­, peterselie­ en basilicumblaadjes, pulseer ze fijn in een keukenmachine en voeg de overgebleven ingrediënten van de salsa verde en 8 eetlepels olie toe. Hak de salsa tot de gewenste consistentie en maak hem op smaak af. Ik snijd de steak het liefst aan tafel en serveer de aardappels en salsa verde er apart bij. Knijp de tenen knoflook uit hun jasje en geniet!

Dit recept komt uit het boek Jamie kookt Italië. Hier vind je meer recepten uit Jamie's boek.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)