
We begrijpen dat je misschien geen spaghetti bolognese voor wilt zetten met kerst, maar andere gerechten uit de Italiaanse keuken zijn wel heel geschikt. Wij zochten uit het boek Jamie Oliver kookt Italië een driegangenmenu met Italiaanse allure. Hier gaan je gasten van smullen!
Lees verder na de advertentie
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten

Het voorgerecht
Het voorgerecht is het ideale moment om groenten in de spotlights te zetten. Ga voor groots dit jaar en pak uit met een hele bloemkool uit de oven. Ziet er spectaculair uit en zo smaakt hij ook nog eens. Serveer hem op een grote schaal en snijd hem op tafel aan, net zoals een groot stuk vlees.

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver
In dit spectaculaire gerecht staat de bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als dat je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.
Het hoofdgerecht
Jouw Italiaanse kerst staat dit jaar in het teken van delen. Grote gerechten op tafel waar iedereen samen van kan eten. Deze Florentijnse steak is de koning van de steaks. Bak hem met dit recept tot perfectie: mooi medium en zacht van binnen en knapperig van buiten. Waanzinnig lekker!

Florentijnse steak van Jamie Oliver
Bistecca alla Fiorentina is de koning van de Italiaanse steaks. Het is een dikke Tbone of porterhousesteak die vrij rauw gebakken wordt – lekker, natuurlijk, maar ik heb de mijne het liefst medium. Bak één grote steak, dan heb je hem beter onder controle en krijgt hij een krokant korstje, terwijl het vlees vanbinnen mooi rood en sappig blijft. Florentijnse steak wordt traditioneel op houtskool geroosterd, maar wij gebruiken gewoon een pan. Met de aardappels en salsa verde heb je een waanzinnige avondmaaltijd voor vier bofkonten.
Het nagerecht
Denk je al twee topstukken te hebben gehad? Het toetje is pas echt de showstopper. Een extravagante, dronken sponscake die zich volzuigt met geparfumeerde siroop van limoncello, sinaasappel en citroen. Je kunt je wel voorstellen hoe zo’n smaaksensatie dat moet zijn!

Rumbaba uit Amalfi van Jamie Oliver
Ik maakte deze extravagante, dronken sponscake voor het eerst als tiener, samen met Gennaro. Het is prachtig hoe de cake zich volzuigt met de geparfumeerde siroop – het wordt er zoveel lekkerder van. Geniet!
Deze gerechten komen uit het boek Jamie kookt Italië van Jamie Oliver. Boekgegevens:
Titel: Jamie kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos
Prijs: 29,99

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver
Ons favoriete kerstrecept van Jamie Oliver? Dat is ongetwijfeld dit spectaculaire groentegerecht. Maak het nu zelf stap-voor-stap:
Ingrediënten
- 3 uien
- olijfolie
- 6 ansjovisfilets in olie
- 6 tenen knoflook
- 6 grote groene olijven (met pit)
- 500 ml gavi di gavi (witte wijn)
- 1 klein plukje saffraan
- 1 grote bloemkool met blad
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur.
Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt. Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.
Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten.
Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.
Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy
Dit recept komt uit het boek Jamie kookt Italië. Hier vind je meer recepten uit Jamie’s boek.
Onze tips

Exclusief interview met Jamie Oliver over zijn nieuwste boek

Kerst met Jamie Oliver: 7x recepten

Menu van Jamie Oliver: 3x recepten

Van cake tot taart: zoete recepten van Jamie Oliver

Deze hoofdgerechten voor Pasen stelen de show

Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten

Dit is hét ultieme paasmenu

Voorgerechten voor Pasen: 10x de lekkerste recepten
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.