Advertentie
We begrijpen dat je misschien geen spaghetti bolognese voor wilt zetten met kerst, maar andere gerechten uit de Italiaanse keuken zijn wel heel geschikt. Wij zochten uit het boek Jamie Oliver kookt Italië een driegangenmenu met Italiaanse allure. Hier gaan je gasten van smullen!
Het grote kerstnummer
Bestel nu € 12.50- 90+ kerstrecepten
- Het grote kerstnummer als eerste in huis
- Inclusief Jamie Oliver recepten
Het voorgerecht
Het voorgerecht is het ideale moment om groenten in de spotlights te zetten. Ga voor groots dit jaar en pak uit met een hele bloemkool uit de oven. Ziet er spectaculair uit en zo smaakt hij ook nog eens. Serveer hem op een grote schaal en snijd hem op tafel aan, net zoals een groot stuk vlees.
Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver
In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.
Het hoofdgerecht
Jouw Italiaanse kerst staat dit jaar in het teken van delen. Grote gerechten op tafel waar iedereen samen van kan eten. Deze Florentijnse steak is de koning van de steaks. Bak hem met dit recept tot perfectie: mooi medium en zacht van binnen en knapperig van buiten. Waanzinnig lekker!
Florentijnse steak van Jamie Oliver
Bistecca alla Fiorentina is de koning van de Italiaanse steaks. Het is een dikke Tbone of porterhousesteak die vrij rauw gebakken wordt – lekker, natuurlijk, maar ik heb de mijne het liefst medium. Bak één grote steak, dan heb je hem beter onder controle en krijgt hij een krokant korstje, terwijl het vlees vanbinnen mooi rood en sappig blijft. Florentijnse steak wordt traditioneel op houtskool geroosterd, maar wij gebruiken gewoon een pan. Met de aardappels en salsa verde heb je een waanzinnige avondmaaltijd voor vier bofkonten.
Het nagerecht
Denk je al twee topstukken te hebben gehad? Het toetje is pas echt de showstopper. Een extravagante, dronken sponscake die zich volzuigt met geparfumeerde siroop van limoncello, sinaasappel en citroen. Je kunt je wel voorstellen hoe zo’n smaaksensatie dat moet zijn!
Rumbaba uit Amalfi van Jamie Oliver
Ik maakte deze extravagante, dronken sponscake voor het eerst als tiener, samen met Gennaro. Het is prachtig hoe de cake zich volzuigt met de geparfumeerde siroop – het wordt er zoveel lekkerder van. Geniet!
Deze gerechten komen uit het boek Jamie kookt Italië van Jamie Oliver. Boekgegevens:
Titel: Jamie kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos
Prijs: 29,99
Onze tips
Exclusief interview met Jamie Oliver over zijn nieuwste boek
Kerst met Jamie Oliver: 5x recepten
Menu van Jamie Oliver: 3x recepten
Van cake tot taart: 7x zoete recepten van Jamie Oliver
3-gangendiner voor thuis: inspiratie en recepten
Taco, tortilla, tostada, burrito en meer: wat is het verschil?
Dit zijn dé gerechten voor een Amerikaanse Thanksgiving
Dit is waarom je vroeg moet beginnen met het bakken van je Christmas cake
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.