Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
jamie oliver

Kerstinspiratie: Italiaans kerstdiner van Jamie Oliver

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

We begrijpen dat je misschien geen spaghetti bolognese voor wilt zetten met kerst, maar andere gerechten uit de Italiaanse keuken zijn wel heel geschikt. Wij zochten uit het boek Jamie Oliver kookt Italië een driegangenmenu met Italiaanse allure. Hier gaan je gasten van smullen!

Lees verder na de advertentie

Het voorgerecht

Het voorgerecht is het ideale moment om groenten in de spotlights te zetten. Ga voor groots dit jaar en pak uit met een hele bloemkool uit de oven. Ziet er spectaculair uit en zo smaakt hij ook nog eens. Serveer hem op een grote schaal en snijd hem op tafel aan, net zoals een groot stuk vlees.

jamie oliver bloemkool uit de oven

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver

In dit spectaculaire gerecht staat de bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als dat je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.

Naar het recept

Het hoofdgerecht

Jouw Italiaanse kerst staat dit jaar in het teken van delen. Grote gerechten op tafel waar iedereen samen van kan eten. Deze Florentijnse steak is de koning van de steaks. Bak hem met dit recept tot perfectie: mooi medium en zacht van binnen en knapperig van buiten. Waanzinnig lekker!

jamie oliver

Florentijnse steak van Jamie Oliver

Bistecca alla Fiorentina is de koning van de Italiaanse steaks. Het is een dikke T­bone­ of porterhousesteak die vrij rauw gebakken wordt – lekker, natuurlijk, maar ik heb de mijne het liefst medium. Bak één grote steak, dan heb je hem beter onder controle en krijgt hij een krokant korstje, terwijl het vlees vanbinnen mooi rood en sappig blijft. Florentijnse steak wordt traditioneel op houtskool geroosterd, maar wij gebruiken gewoon een pan. Met de aardappels en salsa verde heb je een waanzinnige avondmaaltijd voor vier bofkonten.

Naar het recept

Het nagerecht

Denk je al twee topstukken te hebben gehad? Het toetje is pas echt de showstopper. Een extravagante, dronken sponscake die zich volzuigt met geparfumeerde siroop van limoncello, sinaasappel en citroen. Je kunt je wel voorstellen hoe zo’n smaaksensatie dat moet zijn!

jamie oliver

Rumbaba uit Amalfi van Jamie Oliver

Ik maakte deze extravagante, dronken sponscake voor het eerst als tiener, samen met Gennaro. Het is prachtig hoe de cake zich volzuigt met de geparfumeerde siroop – het wordt er zoveel lekkerder van. Geniet!

Naar het recept

Deze gerechten komen uit het boek Jamie kookt Italië van Jamie Oliver. Boekgegevens:
Titel: Jamie kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos
Prijs: 29,99

jamie oliver bloemkool uit de oven

Bloemkool uit de oven van Jamie Oliver

Ons favoriete kerstrecept van Jamie Oliver? Dat is ongetwijfeld dit spectaculaire groentegerecht. Maak het nu zelf stap-voor-stap:

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 3 uien
  • olijfolie
  • 6 ansjovisfilets in olie
  • 6 tenen knoflook
  • 6 grote groene olijven (met pit)
  • 500 ml gavi di gavi (witte wijn)
  • 1 klein plukje saffraan
  • 1 grote bloemkool met blad

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur.

  2. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt. Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.

  3. Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten.

  4. Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.

  5. Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy

Dit recept komt uit het boek Jamie kookt Italië. Hier vind je meer recepten uit Jamie’s boek.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!