Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
gebakken-banaanijs met choc-fudgesaus in een glas

Gebakken-bananenijs met choc-fudgesaus

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 15 uur wachttijdca. 15 u. wachttijd

Dit ijs is vegan, zuivelvrij en kan zelfs glutenvrij! Ideaal voor alle dieetwensen en ook nog eens leuk om op te dienen: zet gewoon het ijs, de fudgesaus en gehakte noten op tafel en laat iedereen zijn eigen ijscoupe samenstellen!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de gekarameliseerde noten

Voor de choc-fudgesaus

Dit ijs is vegan, zuivelvrij en kan zelfs glutenvrij! Ideaal voor alle dieetwensen en ook nog eens leuk om op te dienen: zet gewoon het ijs, de fudgesaus en gehakte noten op tafel en laat iedereen zijn eigen ijscoupe samenstellen!

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 190 °C. Bekleed een ovenschaal met bakpapier, voeg de bananen toe en roer de ahornsiroop erdoor.

  2. Bak 25-30 minuten, roer halverwege door, tot de bananen zacht en bruin zijn en de siroop wat is ingekookt. Laat afkoelen.

  3. Til het bakpapier met de bananen en siroop uit de schaal en doe in een diepvriesdoos. Zet een nacht in de vriezer.

  4. Verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C. Hak de noten grofweg doormidden (je wil grove stukken krijgen, dus hak ze niet te fijn).

  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de noten erop en roer de suiker, ahornsiroop, olie, koffie en zout en peper erdoor. Bak ongeveer 17 minuten, roer halverwege door, tot ze goed bruin zijn.

  6. Zet opzij en laat afkoelen. Breek de notenbrokken los en bewaar ze in een afgesloten doos.

  7. Breek de volgende dag de bevroren banaan en ahornsiroop in stukken en doe ze in een keukenmachine of blender met de kokosroom, miso, vanille en koffie. Pureer tot een glad geheel.

  8. Schenk in een diepvriesdoos en zet 2 uur in de vriezer, of tot het ijs een beetje bevroren is maar nog wel zacht is. Vouw de chocolade erdoor en zet het ijs ongeveer 4 uur terug in de vriezer, tot het ijs stevig maar nog wel op te scheppen is.

  9. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan en klop tot een glad geheel. Zet op middelhoog vuur, roer veel, en kook ongeveer 7 minuten.

  10. De saus moet zo dik zijn als een schenkbare fudgesaus (de saus wordt dikker als hij afkoelt). Dien het ijs op met de warme fudgesaus en de gekruide noten.

Truffels
Je kunt ook truffels maken van de fudgesaus. Als je de saus laat koken tot die zo dik is als butterscotch en dan in de koelkast laat afkoelen, kun je er balletjes van maken die je door cacao, kokosrasp of hagelslag rolt.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Fusão

€ 29,99
Fusao_Cover Ixta Belfrage
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!