Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is butterscotch

Wat is butterscotch en wat kun je ermee?

Advertentie

Butterscotch, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het komt vaak voor in pudding, ijs, taarten of chocola. Maar wat is butterscotch precies en wat kun je er allemaal mee?

Wat is butterscotch?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is butterscotch eigenlijk? Deze Britse zoete lekkernij bestaat hoofdzakelijk uit bruine suiker en boter, maar er bestaan vele variaties met (mais)stroop, room, vanille en zout. Het komt zowel voor in vloeibare sausvorm, maar ook als hard snoepje. De naam wordt ook vaak gebruikt om de karamel-achtige smaak van suiker en boter aan te duiden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt het?

In één woord: zoet. Het bestaat voornamelijk uit suiker en is dan ook flink zoet. Daarnaast is het lekker romig en is het vergelijkbaar met karamel, toffee en fudge. Het verschil hiermee is dat het butterscotch ‘snoepje’ hard is, zoals een boterbabbelaar of Werther’s Original.

Waar koop je het?

Chocolade of ijs met butterscotch is in de meeste supermarkten wel te vinden. De vloeibare saus en snoepjes kun je in Nederland nauwelijks kant-en-klaar kopen, maar is wel goed zelf te maken.

Hoe maak je butterscotch saus?

Butterscotch bestaat dus uit bruine suiker en boter. Eventueel kun je er nog vanille-extract aan toevoegen, en een scheutje room. Wil het zelf maken? Bekijk dan dit recept voor butterscotch sauce.

Hoe kun je het vervangen?

Heb je geen tijd om zelf butterscotch te maken? Vervang het dan bijvoorbeeld door kant-en-klare toffeesaus.

Hoe bewaar je het en hoe lang is het houdbaar?

Butterscotch saus kun je goed afgesloten in de koelkast tot zeker twee weken bewaren. Heb je het gekocht? Bekijk dan altijd de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Wat kun je er allemaal mee?

Beter gezegd: wat kun je er niet mee? Butterscotch saus is lekker over ijs, pudding, wentelteefjes, wafels, over een stapel pancakes… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De snoepjes zijn heerlijk om zo te eten, of fijngehakt in een cake of in koekjes te verwerken

Recepten met butterscotch

Ben je al gaan watertanden na het lezen over al dat zoet? Dat komt goed uit. Met deze recepten ga je zelf aan de slag met butterscotch!

Butterscotchbudino met karamelsaus en zeezout

Butterscotchbudino met karamelsaus en zeezout

Een typisch Italiaans toetje: budino. Romige pudding met karamel en een toef room. Om je vingers bij af te likken.

Naar het recept
Butterscotchtaart toko lo

Butterscotchtaart

Zoeter dan zoet is deze taart. Heerlijk als afsluiter van een diner, maar ook zo bij een kopje thee.

Naar het recept
bakken met gember: butterscotch banoffee

Butterscotch-banoffeetaart

Romige butterscotch past perfect bij banaan. En laat deze taart nu precies uit deze ingrediënten bestaan. Gauw bakken dus!

Naar het recept
Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!