
Gingerbreadcake met peer en karamel
Eenvoudig
ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd
Wie dacht dat je alleen een huisje kunt maken van gingerbread kan hierna zijn geluk niet op. Deze cake met peer en karamel wordt je nieuwe favoriet.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C). Vet een springvorm (20 cm Ø) in. Rooster voor de cake de pecannoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
Meng de bloem, de specerijen, de baksoda en het zout met elkaar. Roer in een andere kom het water en de stroop door elkaar.
Meng in een kommetje de suiker en het sinaasappelrasp met elkaar. Klop met een staande mixer of handmixer de boter, de sinaasappelsuiker en de verse gember in ca. 5 minuten licht en luchtig.
Voeg het ei en het vanille-extract toe. Voeg de helft van het bloemmengsel toe en klop op lage snelheid tot het gemengd is. Voeg de helft van het watermengsel toe en klop tot het gemengd is.
Schraap goed langs de rand van de beslagkom en herhaal met de droge en natte ingrediënten tot het een egaal beslag is. Spatel de pecannoten erdoorheen.
Doe het beslag in de springvorm en bestrooi de bovenkant met wat rietsuiker. Bak in het midden van de oven ca. 1 uur en 15 minuten.
Controleer met een prikker in het midden van de cake. Als deze er droog uit komt is de cake gaar. Laat helemaal afkoelen op een rooster.
Doe voor de peren de basterdsuiker en 3 el water in een pan waar de peren precies in passen. Verwarm op laag vuur tot de suiker oplost.
Breng het suikerwater aan de kook terwijl je af en toe de pan een beetje zwenkt en verwarm tot een karamel ontstaat. Neem de pan van het vuur. Voeg een spatje water toe om het iets te laten afkoelen.
Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg 1 l water, de kaneel, de steranijs en het vanillestokje en het vanillemerg toe aan de pan en breng aan de kook.
Zet het vuur lager, zet de peren erin en kook ca. 40 minuten tot ze zacht zijn. Neem 250 ml siroop uit de pan en laat de peren afkoelen in de rest van de siroop.
Doe de 250 ml siroop in een pan en breng aan de kook. Kook in tot de siroop wat dikker wordt, ongeveer tot het vocht is gehalveerd.
Klop voor de room de slagroom met de vanillesuiker lobbig. Verdeel de slagroom over de cake. Leg de peren erop en besprenkel met de karamelsiroop. Bestrooi met de fijngehakte pecannoten.










