
Millionaire’s shortbread met karamel
Uitdagend
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat ca. 3 uur op laag vuur koken met het deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit; als er te weinig water in de pan staat, kan het blikje ontploffen.
Neem het blikje met een keukentang uit de pan en laat in ca. 30 minuten afkoelen. Je kunt dit ook de dag van tevoren doen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Doe de bloem met de basterdsuiker in een keukenmachine. Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Zet de keukenmachine aan en hak tot er een kruimelig deeg ontstaat
Neem uit de keukenmachine en verdeel het deeg gelijkmatig over een ingevette brownievorm (ca. 20 x 30 cm) en druk aan.
Prik met een vorm gaatjes in het deeg en bak de bodem in 25-30 minuten lichtbruin en gaar in de oven.
Smelt de rest van de boter in een steelpan. Schep de gekaramelliseerde gecondenseerde melk en de kristalsuiker erbij en verhit al roerend tot een gladde karamel; dit duurt ca. 10 minuten.
Roer het zout en de pecannoten door de karamel en schenk over de bodem. Laat minimaal 15 minuten afkoelen in de koelkast.
Breek intussen de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie. Wil je een leuk marmereffect? Smelt dan in een aparte kom de witte chocolade.
Schenk de pure chocolade over de karamel, schep de witte chocolade erop en haal een mes of een satéprikker door de chocolade voor een marmereffect.
Laat ca. 30 minuten afkoelen. Zet de bakvorm in de koelkast en laat volledig afkoelen.
Snijd in 16 vierkantjes van ca. 5 x 5 cm. Bewaar de stukjes millionaire’s shortbread in de koelkast.
Uit Paulines Keuken
€ 12,99