
Ochazuke (zalm met theebouillon)
Eenvoudig
20 minuten bereidingstijd20 min. bereidingstijd
ca. 5 uur wachttijdca. 5 u. wachttijd
Deze zalm is niet alleen lekker in dit gerecht: je kunt hem ook opdienen als hoofdgerecht met onigiri/rijstballetjes. De gezouten zalm kun je ruim van tevoren klaarmaken en tot gebruik in de koelkast zetten.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
1. Sprenkel de sake over de zalm; zorg dat hij er aan alle kanten goed mee bedekt is. Strooi het zout erover en wrijf de zalm hier aan beide kanten goed mee in. Zet hem dan 5 uur (of beter nog: een nacht) in de koelkast. Verhit de grill voor op middelhoge stand.
2. Dep de zalm droog, omdat er wat water uit is vrijgekomen, en gril hem aan beide kanten 5 minuten.
3. Rooster het vel nori door het boven een kleine vlam van het fornuis te wapperen. Kijk uit dat het vel geen vlam vat! Verkruimel het en leg weg.
4. Doe de theeblaadjes in de theepot, schenk er 720 ml heet water over en laat 2 minuten trekken – de thee voor dit recept moet extra sterk zijn.
5. Verdeel de rijst over 4 kommen. Trek de zalm in vlokken uit elkaar en leg ze samen met de gember, het sesamzaad, de verkruimelde nori en wasabi op de rijst. Schenk de groene thee (of hete dashi) erover en dien meteen op.
Basisboek Japan
€ 29,99











