Advertentie
Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over wasabi. Want wat is wasabi en wat maak je ermee?
Wat is wasabi?
Als je regelmatig sushi eet, ken je dit product vast als het groene goedje dat jouw sojasaus meer pit geeft. Maar wat is wasabi precies? Het is een specerijenpasta die wordt vervaardigd uit de wortelstam van de Wasabia japonica-wortel. Deze wortel is zo’n drie centimeter dik. Het wordt al eeuwen gebruikt in Japan. Voordat de culinaire waarde van het product werd ontdekt, werd het gebruikt als medicijn. Het product is dan ook goed voor je gezondheid.
Vergis je echter niet: de wasabi die je bij de meeste sushirestaurants krijgt, is helemaal geen wasabi. Het product is namelijk duur en lastig houdbaar. In plaats daarvan krijg je een mix van mierikswortel, mosterd, radijs en bladgroen. Alleen de goede Japanse restaurants serveren de echte variant over het algemeen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Wasabi is te koop bij de meeste grotere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Je kunt trouwens ook wasabimayonaise kopen, daar zijn wij ook absoluut fan van!
Hoe smaakt wasabi?
Nu we je vraag ‘Wat is wasabi?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Je hebt er maar weinig van nodig want de smaak is vol, pittig en scherp. In tegenstelling tot pepers blijft de pittigheid echter niet zo lang hangen. Vaak prikkelt de smaak behoorlijk door tot in je neus, ben een flinke schep springen de tranen al gauw in je ogen.
Hoe moet je wasabi bewaren en hoe lang is het houdbaar?
We vertelden het al even, maar verse wasabi bederft erg snel. Gelukkig zijn de pasta’s die verkocht worden bij de supermarkt en de toko een stuk langer houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met wasabi? Deze pasta is naadloos verbonden met sushi, maar ook gecombineerd met andere soorten vis of rundvlees is het product een feestje voor je smaakpapillen. Wil je jouw soep, saus of dip van wat extra pittigheid voorzien? Ook dan kun je wasabi gebruiken. Maak maar eens een van deze heerlijke recepten om de Japanse favoriet te proberen.
Ochazuke (zalm met theebouillon)
Deze heerlijke zalm maak je met een bouillon van thee. Klinkt misschien wat apart, maar wacht maar tot je een hap proeft van dit smaakvolle en geweldige gerecht!
Gefrituurde garnalen met limoencurrymayonaise
De pittige smaak van wasabi past erg goed bij deze gefrituurde garnalen. Meng bijvoorbeeld ook eens wat van het pittige goedje met mayonaise voor een heerlijke dip!
Japanse chirashi (sushibowl)
De sushibowl ken je misschien wel, je ziet het steeds vaker bij diverse restaurants op de kaart staan. Wij maken ‘m het liefst zelf met dit fijne recept.
Lees ook:
Onze tips
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het + de lekkerste recepten
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Wat is havermout en wat kun je ermee?
Sriracha: wat is het voor saus en waar gebruik je het voor?
Wat is ricotta en wat kun je ermee?
Koolraap: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Shiitake: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Pandan: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Dashi: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maizena: wat is het en waar gebruik je het voor?
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Sumak: wat is het en waar gebruik je het voor?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.