Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Cover voor Oeufs florentine

Oeufs florentine

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de saus

Voor de spinazie

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier

Bereiding

  1. Smelt voor de saus de boter in een steelpan. Neem van het vuur en roer de bloem erdoorheen. Zet opnieuw op het vuur en verhit al roerend tot de roux begint te glanzen en loslaat van de pan. Neem van het vuur en laat kort afkoelen. De roux moet nog wel warm zijn maar de pan moet niet meer zo heet zijn dat de melk meteen begint te koken als je hem toevoegt. Voeg een scheutje melk toe en roer het geheel glad met een garde. Voeg geleidelijk telkens wat melk toe en roer tussendoor helemaal glad.

  2. Zet opnieuw op het vuur als je alle melk hebt toegevoegd en breng al roerend rustig aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur ca. 4 minuten rustig doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer de helft van de geraspte gruyère door de saus. Leg direct een stuk bakpapier of folie op de saus om te voorkomen dat er een velletje ontstaat.

  3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalot er in ca. 3 minuten glazig in. Voeg de spinazie en de slagroom toe en laat slinken. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap.

  4. Snijd de broodjes horizontaal doormidden en rooster ze eventueel onder de grill in de oven. Snijd de eieren doormidden. Leg de broodjes met de snijkant naar boven op een ovenschaal of bakplaat. Beleg met de romige spinazie en 2 helften gekookt ei. Overgiet royaal met de kaassaus en bestrooi met de rest van de gruyère. Gratineer het geheel ca. 2 minuten onder de grill in de oven tot er een goudgeel korstje op zit.

Per portie: 654 kcal | 52 g koolhydraten | 29 g eiwit | 36 g vet

Receptuur & fotografie: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (3 stemmen)