Bereiding

  1. Steek een barbecue met deksel aan en verwarm tot ca. 175°C. Vet een skillet (een gietijzeren pan, ca. 20 cm Ø) goed in met boter. Klop 75 g boter met de lichte basterdsuiker en het zout licht en luchtig. Prak 2 van de bananen fijn. Klop de eieren en de geprakte banaan goed door elkaar. Voeg het ei-bananenmengsel toe aan het botermengsel en klop goed door. Het beslag ziet er geschift uit, maar dit komt zo weer goed. Roer nu met een spatel zo kort mogelijk het zelfrijzend bakmeel erdoorheen. Schep het beslag in de ingevette skillet.
  2. Snijd de laatste banaan in plakken (ca. 1 cm dik). Verdeel de plakken banaan en de gerookte amandelen over het beslag en bak het geheel ca. 45 minuten in de gesloten barbecue.
  3. Roer voor de topping het citroensap met de poedersuiker tot een glad glazuur. Laat het banana bread ca. 20 minuten afkoelen in de skillet. Giet het glazuur over het banana bread en bestrooi met wat geraspte citroenschil.

Slecht-weer-tip:
Je kunt het banana bread ook in de oven bakken. Verwarm hiervoor de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C) en bak het banana bread ca. 40 minuten tot een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt.

Per portie (8): ca. 382 kcal
8 g eiwit | 15 g vet | 53 g koolhydraten

Receptuur & fotografie: Willem van Santen