Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Taartje met banketbakkersroom en daar bovenop gemacereerde aardbeien

Taartje met gemacereerde aardbeien

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 40 minuten wachttijdca. 1 u. en 40 min. wachttijd

Een licht en zomers taartje met verse aardbeien in de hoofdrol. Door ze kort te macereren worden ze extra sappig en vol van smaak. Samen met de knapperige bodem is dit een heerlijk en fris dessert!

Lees verder onder de advertentie

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Voor het deeg

Voor de banketbakkersroom

Benodigdheden

  • bakpapier
  • blindbakbonen
Een licht en zomers taartje met verse aardbeien in de hoofdrol. Door ze kort te macereren worden ze extra sappig en vol van smaak. Samen met de knapperige bodem is dit een heerlijk en fris dessert!
Gemacereerde aardbeien
Macereren is een manier om extra veel smaak aan fruit toe te voegen. Door de aardbeien in suiker te leggen, komen de smaakvolle sappen vrij.

Bereiding

  1. Doe voor het deeg de bloem, de boter en de poedersuiker in een keukenmachine en pulseer tot mengsel lijkt op broodkruim. Voeg het ei toe en pulseer tot het deeg samenkomt.

  2. Voeg eventueel water toe als het deeg niet samenkomt. Wikkel het deeg in bakpapier en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

  3. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad een paar millimeter dik uit. Bekleed een quichevorm met uitneembare bodem (23-25 cm Ø) ermee.

  4. Laat het overtollige deeg over de rand hangen. Zet ca. 10 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  5. Bekleed de taartbodem met een vel bakpapier en vul met blindbakbonen. Zet de vorm op een bakplaat en zet in het midden van de oven.

  6. Bak 15-20 minuten, verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog ca. 5 minuten, tot de bodem goudkleurig en krokant is. Snijd het overtollige deeg met een kartelmes van de randen en laat afkoelen.

  7. Verhit voor de banketbakkersroom de melk en de vanillepasta in een steelpan op laag vuur tot het stoomt.

  8. Klop de suiker, de eidooiers en de maizena in een kom licht en luchtig. Schenk de hete melk al kloppend bij het ei tot je een egaal mengsel hebt.

  9. Doe het mengsel terug in de pan en verhit al roerend 8-10 minuten, tot het de consistentie van dikke vla heeft. Neem van het vuur en klop de boter erdoorheen.

  10. Leg een vel bakpapier direct op de banketbakkersroom zodat er geen vel op komt en laat afkoelen. Zet in de koelkast tot verder gebruik.

  11. Doe 500 g aardbeien in een kom, voeg de poedersuiker en eventueel het sinaasappelbloesemextract toe en schep goed om.

  12. Laat minimaal 1 uur, maar liever een nacht, staan, tot de aardbeien wat zachter zijn en je een lichte siroop onder in de kom hebt. Hak de rest van de aardbeien fijn en lepel ze in de afgekoelde taartbodem.

  13. Klop de afgekoelde banketbakkersroom los en lepel over de aardbeien. Strijk de bovenkant glad.

  14. Leg de gehalveerde aardbeien met de snijzijde naar beneden op de room en bestrijk met de siroop. Serveer direct of bewaar tot een dag in de koelkast.

Per stuk: 535 kcal | 71 g koolhydraten | 8 g eiwit | 23 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Fotografie: Mowie Kay Styling: Luis Peral Foodstyling: Libby Silbermann

Aardbeien
De felrode aardbei is de koning van de Nederlandse zomer en zit vol met vitamine C. In de warmste maanden hebben ze een bloemige, sappige smaak die heerlijk zijn in deze zoete aardbeien recepten.

Wat vind jij van dit recept?

3 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!