
Vietnamese affogato
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
ca. 6 uur wachttijdca. 6 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Giet voor het ijs de gecondenseerde melk in een kom. Klop de slagroom tot stijve pieken.
Spatel de slagroom in delen voorzichtig door de gecondenseerde melk tot het net gemengd is. Schep het mengsel in een diepvriesbestendige bak en zet minimaal 6 uur in de vriezer om op te stijven.
Smelt voor de sesamtuiles de boter en laat iets afkoelen. Meng met alle overige ingrediënten tot een beslag en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Neem een kleine lepel en schep kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en duw uit tot een cirkel.
Wil je nette ronde cirkels? Zorg dan dat er genoeg ruimte tussen het beslag zit, het loopt erg uit tijdens het bakken. Maak je grovere schotsen? Dan kun je het deeg dichter bij elkaar leggen.
Bak de tuiles ca. 10 minuten. Laat afk oelen en uitharden. Breek eventueel in grove stukken.
Haal vlak voor serveren het ijs uit de diepvries. Zet 4 espresso’s of kleine kopjes sterke koffie.
Schep een bol ijs in elk van de vier glaasjes, schenk er een espresso over en steek er een of twee sesamtuiles in.
Wat is Vietnamese affogato?
Een klassieke affogato is een simpel maar verrukkelijk Italiaans dessert, en het bestaat uit maar twee ingrediënten: vanille-ijs en een verse shot espresso. Het woord affogato betekent letterlijk “verdrinken” in het Italiaans, omdat je het ijs als het ware verdrinkt in de hete koffie. In dit recept maken we een Vietnamese affogato-variant, waarbij we gecondenseerde melk gebruiken. Minstens net zo lekker!